Žene u crnom obeležile 30 godina od otmice i ubistva 17 Bošnjaka iz Sjeverina

Vesti 22. okt 202216:39 9 komentara
N1/arhiva

Organizacija "Žene u crnom" obeležila je 30 godina od otmice i ubistva 17 građana bošnjačke nacionalnosti iz mesta Sjeverin kod Priboja, uz poruku "Pamtimo zločin u Sjeverinu".

Pročitajte još:

Članice nevladine organizacije „Žene u crnom“, su se okupile na mirovnoj akciji u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, odakle su poručile da traže da Srbija prestane da izbegava odgovornost za zločin u Sjeverinu, prenosi Radio slobodna Evropa.

„Zahtevamo od institucija Srbije da napuste politiku izbegavanja odgovornosti za zločine počinjene devedesetih i konačno preduzmu smislene korake ka priznanju i pravičnom obeštećenju svih žrtava“, navodi se u saopštenju Fonda za humanitarno pravo (FHP), nevladine organizacije „Žene u crnom“ i Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava.

Godišnjica ovog zločina je obeležena i u Sjeverinu i na mestu otmice bacanjem cveća u Lim.

U vreme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, pripadnici paravojne formacije „Osvetnici“ su na liniji Rudo-Priboj izveli iz autobusa, a potom i ubili 16 građana Srbije bošnjačke nacionalnosti, koji su to jutro krenuli na posao u Priboj.

Do sada su pronađeni samo posmrtni ostaci Medredina Hodžića.

Za ovaj zločin, Okružni sud u Beogradu osudio je na 20, odnosno 15 godina zatvora, Milana Lukića, Olivera Krsmanovića, Dragutina Dragićevića i Đorđa Ševića.

Komentari (9)

Vidi sve komentare