Objavljivanjem slika prekršeno više zakona, a šta je još tu, ipak, needukativno

Vesti 20. jul 202119:13 > 19:5829 komentara

Fotografije koje pokazuju izvršenje krivičnih dela nikako ne bi smele da dospeju u medije, poručuju pravnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Takvog je stava i članica Regulatornog tela za elektronske medije Judita Popović, koja je protiv televizije Pink podnela i prijavu. Budući da to telo do septembra neće imati sednice, Popović očekuje da će se i ovaj slučaj zaboraviti. Predsednica Saveta tog tela Olivera Zekić misli da je prikazivanje slika imalo edukativnu ulogu.

Urednici Informera izabrali su da objavljivanjem „šokantnih fotografija“, koje pokazuju zločine članova grupe Veljka Belivuka, čak nekoliko zakona prekrše.

„Zakon o elektronskim medijima, Zakon o javnom informisanju i medijima. Govorimo o stvarima koje na užasan i ozbiljan način krše pre svega dostojanstvo žrtve“, navodi Rade Đurić, pravnik NUNS-a. I postavlja pitanje odakle uopšte novinama slike koje su zapravo dokumenti iz krivičnih postupaka?

Povezano:

Za televiziju Pink znamo, tamo ih je lično odneo ministar policije. I pokazane su u udarnom, nedeljnom, večernjem terminu. Da to nije smelo da se desi misli članica Regulatornog tela za elektronske medije Judita Popović, zbog čega je Pinku napisala prijavu.

„I dobila sam povratnu informaciju da je već stručnoj službi naloženo da napravi izveštaj u vezi te sporne emisije. Rečeno mi je da će svako od nas da dobije i taj izveštaj napismeno“, navodi Popovićeva.

Njena koleginica iz Saveta REM-a ne vidi zašto tim slikama nije mesto u medijima. Naprotiv, misli da imaju obrazovnu dimenziju. Za N1 objašnjava i zašto.

„Čvrsto sam ubeđena da je prikazivanje zla poučno. I, zaista, ne razumem zašto bilo ko ima nešto protiv toga da se zlo pokaže i da se na taj način označi kao nešto nedopustivo. I ne sećam se da li se neko žalio tadašnjem regulatornom telu kada su emitovani snimci ubijenih tela Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića, kriminalaca koji su streljali premijera (Zorana) Đinđića“, navela je Olivera Zekić.

Pogotovo joj se važnim čini prikazivanje fotografija koje su dospele na Pink, da bi, kako navodi „svi oni, koji se mesecima sprdaju sa ovakvim zločinima, videli kako to zaista izgleda i čemu se podsmevaju“.

„Mislim da to ni na koji način ne sme da se nađe, onako kako je prikazano, u mediju“, kaže pravnik NUNS-a.

Judita Popović navodi: „Ja zaista ne vidim gde je tu interes javnosti da tako nešto gleda u medijima, zašto je to edukativno, zašto nasilje može bilo koga, na bilo koji način da edukuje. Jedino da ga edukuje u tom smislu da će jednog dana i on to nasilje da prihvati kao zdravo za gotovo i da ga primenjuje“.

Utiče li se na ovaj način i na postupak protiv Belivukove grupe, krši li se pretpostavka nevinosti i povređuje pravo na pravičnost, pitanja su zbog kojih bi trebalo da se oglase tužioci – republički i za organizovani kriminal, kao i Državno veće tužilaca.

Možda je ministar policije slike pokazao uz njihovu saglasnost, pita se Lidija Komlen Nikolić iz Udruženja tužilaca. „Zato postavljam pitanje njima javno, da se izjasne. Molim vas da li vi zaista shvatate da je to prihvatljivo da se u javnosti predstavlja dokazni materijal. Ovde se ne radi samo o formalnom delu, po meni se čini da se radi i o jednom, pre svega, ljudskom momentu, a to je kako se osećaju porodice preminulih, oštećenih“, istakla je.

I novinarska udruženja, uz reagovanje REM-a i Saveta za štampu, očekuju da i tužilaštvo i policija istraže kanale kojima dokazi o krivičnim delima dospevaju u medije.

Komentari

Vaš komentar