Obolele od korone u Nišu lekari prate i daljinski, preko monitoring centra

Vesti 15. jan 202114:352 komentara
Izvor: N1

Telemetrijski monitoring centar za praćenje zdravstvenog stanja KOVID-pacijenata "na daljinu" od pre dva dana radi u niškom Kliničkom centru, izjavio je direktor te ustanove Zoran Perišić.

Telemetrijski monitoring centar omogućava da se na jednom mestu prati zdravstveno stanje 50 pacijenata koji nose mali uređaj koji meri osam parametara i šalje ih centru.

Tako se već prati zdravstveno stanje 39 KOVID-pacijenata u poluintenzivnoj nezi Kliničkog centra i stanje pet koji su na kućnom lečenju.

Pacijentima su na koži elektrode povezane na uredjaj težak svega 150 grama, koji prati i šalje osam parametara medju kojima su saturacija, temperatura, krvni pritisak i frekvencija disanja, kazao je Perišić.

Ti podaci se prikazuju na monitorima u centru čime je omoćeno pravovremeno reagovanje na promenu stanja bolesnika i odredjivanje optimalne terapije.

Taj „sistem omogućava da uradimo puno za pacijente čuvajući resurse“ jer u monitaring centru radi samo po jedan lekar i samo po jedna medicinska sestra, naveo je Perišić.

Pacijenti mogu i da, ukoliko im se stanje naglo pogorša, pritisnu taster „SOS“ i tako pozovu lekara u pomoć.

Perišić je naveo da je Ministarstvo zdravlja do sada telemetrijski monitoring centar nabavilo i za KOVID-bolnicu u Batajnici, kod Beograda.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar