Teško oboleli traže lečenje uljem kanabisa, brojne procedure „ruše“ legalizaciju

Vesti 01. avg 202119:28 23 komentara

Nekoliko pacijenata koji su oboleli od teških bolesti već šest dana štrajkuju glađu ispred Predsedništva i imaju samo jedan zahtev - da im bude dozvoljeno da se leče uljem kanabisa. Kažu samo žele da odgovornosti budu oslobođeni oni koji se leče, a ne oni koji diluju marihuanu. Međutim, na tom putu im stoje brojne procedure - pravne i zdravstvene.

Štrajk glađu ispred Predsedništva. Nedostaje im Miloš Matejić, koji je otišao do Smedereva da se pozdravi sa porodicom. Trebalo bi da se vrati 2. avgusta kada mu počinje odsluženje kazne od tri godine zatvora zbog pokušaja korišćenja kanabisa u medicinske svrhe. Među onima koji protestuju je i Mladen Nikolić, kojem je suđenje u toku.

Povezane vesti

„Tužilac za mene i mog kuma, koji je godinu dana u pritvoru i koji je na granici smrti, traži 12 godina zatvora za industrijsku konoplju“, kazao je Mladen Nikolić.

Poslednju nadu vide u mogućnosti da dobiju pomilovanje od predsednika Republike. Nadležnima poručuju „hapsite dilere, ali ljude koji su bolesni nemojte osuđivati“.

„Mi tražimo da marihuana bude na rafovima apoteka. Da čovek može otići do svog lekara izabranog gde će mu, na osnovu spiska bolesti, preciznog koji postoji, prepisati lek na bazi kanabisa, koji će otići u državnu apoteku i kupiti lek koji je država napravila“, poručuje Nikolić.

Da je krivično-pravni aspekt manjkav u tretiranju marihuane u odnosu na druge droge, smatra advokat Jugoslav Tintor.

Zakon predviđa kaznu od tri do 12 godina zatvora bez obzira da li je neko prodao četvrtinu grama heroina ili marihuane.

Za uzgoj marihuane, pa makar to bilo i celo polje, kazna zatvora je od šest meseci do pet godina, objašnjava Tintor.

„Ukoliko imate dve biljke u saksiji i uberete dva lista s biljke i osušite sudska praksa u zemlji Srbiji kaže: ‘Ti si preduzeo radnju proizvodnje jer si ušao, iskoračio u preradu i za to moraš da odgovaraš tri godine do 12, i za to moraš da ideš u zatvor tri godine“, kazao je Tintor.

Procedura u zdravstvenom sistemu

Zato je, kaže, neophodno, da kazna bude u korelaciji sa objektivnom društvenom opasnošću.

Da bi u Srbiji kanabis bio korišćen kao lek, na legalan način, neophodno je da prođe procedure u zdravstvenom sistemu.

„A taj predlog mera podrazumeva nešto što se u medicini radi i za aspirin i za fajzerovu vakcinu i za citostatik“, istakao je Ranko Raičević, iz Društva neurologa Srbije.

To znači da proizvođač koji nudi lek na bazi kanabisa treba da se obrati agenciji za lekove koja bi trebalo da ispita šta preparati sadrže, koju dozu i da li ne predstavljaju opasnost za organizam. Nakon toga nastupa Republička stručna komisija.

„Da će da donese na osnovu toga svoj sud, kada kome i pod kojim uslovima, i ko to može da prepiše. I to je jedini način da ljudi ne kupuju preparate koji nemaju nikakav sertifikat, za 100 evra, i ugrožavaju svoje zdravlje jer piju nešto što niko ne zna šta je u njemu“, dodaje Raičević.

Krajem prošle godine Komisija za narkotike UN-a, na preporuku Svetske zdravstvene organizacije je kanabis sklonila sa liste najopasnijih droga. Da i Srbija na tome već radi najavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ali još nije poznato kada će se to i desiti. Oni koji ispred Predsedništva protestuju kažu da ne mogu puno da čekaju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare