Obradović: Država će pomoći Romima da se vakcinišu

Vesti 08. feb 202119:06
Tanjug / Zoran Žestić

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović izjavila je da je za državu važno da svaki gradjanin bude vakcinisan i da će narednih dana biti preduzeti koraci kako bi se veći broj Roma i drugih marginalizovanih grupa prijavio za vakcinaciju. Ministarka je to izjavila na onlajn tribini "Da li Srbija može biti imunizovana bez romske zajednice" koju je ministarstvo organizovalo zajedno sa gradjanskim pokretom Opre Roma Srbija.

Obradović je rekla da se mora razgovarati o tome zašto se velik broj Roma nije ukjučio u imunizaciju, i da postoji želja da se pomogne, da se udje u najveći broj romskih naselja gde je najveći broj Roma koji možda nisu informisani.

Najavila je da će se u naseljima organizovati punktovi na kojima će Romi moći da se prijave za vakcinu preko e uprave.

Ministarstvo je, kako je dodala, naložilo lokalnim zajednicama da uključe struju i obezbede cisterne sa pijaćom vodom u naseljima u kojima toga nema, i kako bi se pomoglo jer će kriza trajati mesecima.

Ministarstvo će, kako je dodala, pomoći i onima koji nemaju lična dokumenta.

Obradović je istakla da je dobro što je Stevan Glogorin iz romske zajednice postao državni sekretar u njenom ministarstvu i da on može biti spona izmedju Roma i mesta na kojima se odlučuje, kao i da je to znak da se stvari menjaju.

Reljić: Veliki problemi naročito u nehigijenskim naseljima

Jelena Reljić iz „Opre Roma“ rekla je da postoje veliki problemi naročito u nehigijenskim naseljima gde se ne može držati distanca niti obavljat osnovna higijena.

„Istraživanja pokazuju da 38 posto romskih naselja nema vodu, dok čak 70 odsto nije priključeno na kanalizacionu mrežu, tako da je osnovna stvar kao što je pranje ruku luksuz za romsku zajednicu“ rekla je Reljić i dodala da Romi uglavnom rade u neformalnoj ekonomiji te postoji diskriminacija u svemu pa i u lečenju jer „Roma nema tamo gde se donose odluke“.

Epidemiolog Predrag Kon istakao je da je ova epidemija pogodila ceo svet, a ne samo neke etničke zajednice.

Na pitanje zašto su Romi u trećoj grupi imunizacije Kon je istakao da su u prvoj fazi vakcinisani zaposleni koji direktno neguju bolesne, a u drugoj fazi stariji i hronični bolesnici bez obzira na etničku pripadnost.

Za alergiju na vakcinu rekao je da je ekstremno retka, da je vakcinacija sada najbolji način da se pomogne svima i zamolio sve ljude da se ne plaše vakcine.

Kon je istakao da do danas u takozvanim nehigijenskim naseljima nisu zabeležene veće zaraze, verovatno zato što tamo živi mladja populacija koja se dobro bori sa virusom.

Ponovio je da vakcina ne utiče na potomstvo i gene, da se deca ne vakcinišu protiv kovida, kao i da se vakcinacija ne preporučuje trudnicama.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar