Obradović: Elektronski pečat će povećati efikasnost javne uprave

Vesti 11. maj 202113:56 0 komentara
N1

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović izjavila je da će "uspostavljanje elektronskog pečata za državne i druge organe povećati efikasnost javne uprave, imajući u vidu da je njena transformacija u efikasan servis građana jedan od ciljeva Vlade", saopšteno je iz njenog Ministarstva.

Obradović je, obrazlažući Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o pečatu državnih i drugih organa na sednici Narodne skupštine, rekla da je u dosadašnjoj praksi, u skladu sa važećim Zakonom o pečatu državnih i drugih organa, bio poznat samo pečat u formi otiska, koji neće biti ukinut uvođenjem elektronskog pečata.

„Predviđeno je da će se postupak davanja saglasnosti na sadržinu i izgled pečata odvijati putem elektronske usluge na Portalu eUprava, bez obzira na formu pečata. Predlog ovog zakona daće novu dimenziju u radu svih organa koji su njime obuhvaćeni, što se odnosi na preko 10.000 organa koji će sada imati mogućnost da upotrebljavaju i elektronski kvalifikovani pečat“, kazala je Obradović.

Obradović je pozvala državne organe da uz saglasnost Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave pribave elektronski pečat i „gde je god moguće u vršenju svojih poslova papirne dokumente u komunikaciji sa drugim organima i gradjanima zamene elektronskim dokumentom“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!