Obradović: Ispraviti greh i podići spomenik Draži Mihailoviću u Beogradu

Vesti 10. feb 202214:41 102 komentara
Tanjug / Miloš Milivojević

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da je potrebno ispraviti "istorijski greh" prema generalu Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljubu Draži Mihailoviću i podići mu spomenik u Beogradu.

„Beograd ima mnogo partizanskih spomenika, što mi ne sporimo ako su bili oslobodioci, ali nema spomenik đeneralu Draži. Pre toga, potrebno je otkrivanje njegovog grobnog mesta i sahranjivanje njegovih posmrtnih ostataka“, kazao je Obradović na okruglom stolu „Novi srpski patriotizam – politika sećanja i politika budućnosti“ u Pres centru Udruženja novinara Srbije.

Obradović je naveo da srpski narod ima brojne traume iz Drugog svetskog rata, da još postoje podele na četnike i partizane i naglasio da potrebno to prevazići a šta je moguće tek nakon „obračuna“ sa posledicama komunizma.  Istakao je da podele nije moguće prevazići ako se ne ispuni civilizacijska norma „od Antigone do danas“ – pravo mrtvih na dostojno grobno mesto.

Obradović je rekao da je potrebno locirati „masovne grobnice više desetina i desetina hiljada žrtava komunizma“, vratiti svu oduzetu imovinu nakon 1945. i otvoriti jugoslovenske arhive i dosijee.

On je naglasio da je potrebno pokrenuti javnu raspravu o vraćanju kraljevine kao državnog uređenja Srbije.

„Mi poštujemo partizanski pokret i svaki oslobodilački pokret, ali razlikujemo partizane kao oslobodioce i komuniste koji su strahovladom uništavali sve što je bilo nasleđe kraljevine“, dodao je Obradović.

Obradović je naveo da je potrebno utvrditi i ko je „otac srpske nacije“, da li je to Josip Broz Tito ili Stefan Nemanja, rodonačelnik dinastije Nemanjića.

„Odmah da se izjasnimo, što se Dveri tiče, mi nismo za Tita, mi smo za Stefana Nemanju. Mi se obavezujemo da nakon smene vlasti neće biti pomeranja Spomenika Stefanu Nemanji (sa Savskog trga u Beogradu). Naprotiv, mi smatramo da svaki grad i opština treba da ima spomenik Stefanu Nemanji“, naglasio je on.

Obradović, koji je najavio kandidaturu za predsednika Srbije ispred „Patriotskog bloka“, istakao je da će tokom predizborne kampanje nastupati „svetosavski“, da će nastojati da miri „zavađenu braću“ sa tezom da to nije moguće dok se ne isprave „nepravde iz doba komunizma“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare