Obradović: Manipulacija od strane Vučića, on nije bio na merama prisluškivanja

Vesti 01. apr 202109:23 > 09:26 14 komentara

Novinar Vukašin Obradović izjavio je, pozivajući se na saznanja koje je dobio od bivšeg inspektora Unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Trbovića, da se u priči o prisluškivanju predsednika radi o manipulaciji od strane Vučića koji govori da je bio prisluškivan, ali da on definitivno nije bio na merama, već je razgovarao sa licima koja su bila na merama.

Obradović je, prenoseći navode Trbovića koje je dao u intervjuu „Vremenu“, za N1 rekao da je u slučaju prisluškivanja sporno što je odeljenje pri kabinetu ministra unutrašnjih poslova formiralo službu koja je bila pod rukovodstvom Dijane Hrkalović i da su oni „skidali na belo“ određene razgovore i dostavljali ih ministru Stefanoviću i Hrkalović.

Da predsednik nije prisluškivan, kaže Obradović, može se zaključiti na osnovu ovog što govori Trbović, koji je iskusan operativac i radio je i u BIA i u unutrašnjoj kontroli.

„Ono što je tajna je zapravo ko su tih 28 lica sa kojima je Vučić razgovarao a oni su bili na merama“, rekao je Obradović.

Ocenio je i da je ono što je najinteresantnije iz intervjua Trbovića, što će se ispostaviti da „za ovo što se tereti Dijana Hrkalović i Nebojša Stefanović nema njihove odgovornosti“, i da nema nijednog dokaza da su zloupotrebili položaj. „Zbog procedure ne postoji pisani trag, ne postoji zloupotreba s njihove strane i zato Hrkalović nije uhapšena i Stefanović je tu gde jeste“, rekao je Obradović.

povezane vesti

Istakao je i da je sa druge strane, ključno da su Hrkalović i Stefanović znali da je Vučić razgovarao sa ljudima koji su na merama, a nisu ga upozorili i time su zapravo izgubili njegovo poverenje, a Trbović smatra i da je Stefanović time što je sačuvao deo tih razgovora – obebezbedio sebi zaštitu za neka buduća vremena.

Upitan da li se slaže da ocenom koju je izneo Trbović da su mnogi potcenili Stefanovića, on je odgovorio da misli da jesu. „Barem prema onom što iznosi moj sagovornik, Stefanovića su mnogi poistovetili sa nadimkom iz mladosti, a pokazaće se da uopšte nije naivan. To govori mnogo činjenica i njegov opstanak uprskos svemu i dalje u vlasti“, rekao je Obradović za Novi dan.

Podsetio je i da priča o prisluškivanju Vučića datira još od 2013. godine i da je tada Vučić prvi put optužio MUP da su mu vadili listing razgovora i da je „onda mahao papirom“ da je prisluškivan po nalogu UKP, „ali ispostaviće se da je i onda kao i sada uleteo u mere i razgovarao sa licima koja su bila pod merama“.

Pod merama je, prenosi saznanja Obradović, tada bio i Goran Vesić zbog poslovanja njegove marketinške agencije koja je sarađivala sa sportskim društvom Crvena zvezda i sumnjama da je iz Zvezde izneto 20- 30 miliona evra, ali da je pitanje zašto to nikada nije procesirano.

„U kontaktu sa Vesićem tu se javlja i Vučić“, rekao je Obradović.

On je objasnio da kada se govori zakonskom okviru za prisluškivanje tu postoji jasna hijerahija i da je operativac MUP-a nadređenom zatraži uvođenje mera prisluškivanja i eventualno praćenja, a da onda iz UKP to ide sudiji za prethodni postupak, tužiocu i onda sud odobrava prisluškivanja. Iz suda dolazi naredba koju sprovodi BIA.

Naglasio je da je to jedan tok tog procesa u kome su ako bi se poštovali svi koraci nemoguće zloupotrebe.

Ocenio je i da postoje dva moguća načina zloupotrebe – jedna je da se mimo ovog se dovedu sudija, tužilac i sud i u zabludu pri traženju dozvole za prisluškivanje i drugi je, jer se prisluškivanje tehnički odbija u prostorijama teleoperatera i službenik BIA tamo sedi i sa tehničarem iz Telekoma na pr. uključuje određeni broj na slušanje – „može se desiti da jedan od toga mimo procedure uključi neki broj“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare