Obradović: Naš manir – put Piksija od heroja do onog koga već valjamo u katran

Vesti 29. nov 202209:42 47 komentara

Urednik u listu Danas Vukašin Obradović, komentarišući za N1 da je bilo potrebno 10 godina da bi se došlo do podataka o ugovoru koji je država Srbija sklopila sa Fijatom između 2008. i 2012. godine i toga da je za ceo projekat tom preduzeću dala milijardu evra, kaže da mi živimo u neuređenoj zemlji i samim tim je normalno da ne znamo šta sadrži ugovor sa Fijatom, Etihadom, ko ulaže u Beograd na vodi. Osvrnuo se i na jučerašnju utakmicu fudbalske reprezentacije Srbije sa Kamerunom na Svetskom prvenstvu u Kataru i kritike u javnosti na račun selektora Dragana Stojkovića Piksija, ocenivši da je to naš stari manir - "put Piksija od nacionalnog heroja do onoga koga već pomalo valjamo u katran".

Govoreći o tome da mnogo toga elementarnog za funkcionisanje države ne znamo, istakao je da je dobro da je u ovoj državi ostao kamen na kamenu, s obzirom na to za kakve islužene kadrove se izdvajaju silni milioni, aludirajući na Tomislava Nikolića koji se nalazi na čelu Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom.

U Novom danu na TV N1 Obradović ukazuje da ne znamo koliko nas košta Nikolić i ta njegova kancelarija, niti znamo efekte njenog rada.

„To je jedna od mnogih sigurnih kuća za islužene kadrove kako bi se kupila njihova lojalnost i ćutanje“, smatra.

„Toma Nikolić se baškari u vili na Dedinju, povremeno skokne do svog sela gde ima heliodrom i crkvu, ili do svoje kuće na Savskom nasipu, a da mi ne znamo kojim parama je to sagradio“, dodaje.

Kao države nemamo strategiju, ni opozicija ne nudi plan

Povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se i dalje kaje što je doneo odluku da Srbija odustane od iskopavanja litijuma i da je „ispao najgluplji predsednik na svetu“, kaže da to samo potvrđuje još jednom da sve u ovoj državi zavisi od njegove dobre volje.

„On je taj koji se pita da li će se u Srbiji kopati litijum, da li će biti zagađena ili neće“, ocenjuje.

Ističe da mi kao država nemamo strategiju, niti društveni konsenzus oko glavnih pravaca u kojima će se razvijati ovo društvo.

„I kad to nemate, onda dajete milijardu Fijatu, date Kinezima Železaru i Bor… Gde to Srbija ide, da li postoji nekakav plan. Najtragičnije je što mi u ovom trenutku zaista i u opozicionim strankama nemamo nekakav dugoročan plan. Planovi onih koji su protiv Vučića svode se na to da se sruši Vučić, ali bih voleo da čujem od nekoga šta ćemo mi posle toga i u kom pravcu će se Srbija razvijati“, navodi Obradović.

O smeni Šapića: Jasno da opozicija nema dovoljan broj odbornika za to

A na to šta misli o današnjoj sednici Skupštine grada na kojoj će se raspravljati o smeni gradonačelnika Aleksandra Šapića, on ocenjuje da je „vrlo jasno da opozicija nema dovoljan broj odbornika koji bi izglasali smenu, te će centralno pitanje biti ponašanje većine“.

Takođe je pitanje da li će biti kvoruma, dodaje.

„Ako ga bude i ako bude rasprava, biće poslata jasna poruka Šapiću i moći ćemo da naslutimo kakva će mu biti budućnost. On ima mnogo putera na glavi, pa bi to značilo da je nekome u SNS stalo da se o tome sazna, pa je moguće, prema nekim tumačenjima, da dođe do vanrednih beogradskih izbora“, kaže.

Na magnetnu rezonancu čeka 6.000 ljudi

O tome da nema plana ni strategije u državi svedoči i činjenica da 6.000 ljudi čeka na magnetnu rezonancu i da polako, kako ocenjuje Obradović, postajemo država u kojoj je lečenje luksuz.

„Vi ako nemate para, osuđeni ste na čekanje, na dugotrajne procedure, u težim slučajevima na laganu smrt. Pa, i na magnetnu rezonancu se ide kada se iscrpe svi ostali vidovi lečenja, u veoma ozbiljnim slučajevima, na nju ne sme da se čeka“, poručuje on.

Ističe da imamo iskrivljenu logiku što se tiče zdravstva i ono što je „civilizacijsko dostignuće i po čemu se meri napredak svake zemlje je obavezan nivo zdravstvene zaštite, a kod nas je on poražavajući“.

„Ako imate para doći ćete do vrhunske nege, ali za one koji nemaju – šta je njima država kroz sistem zdravstvenog osiguranja omogućila“, pita on i dodaje i da je problem da nema radiologa, te se čeka i na samo čitanje nalaza.

O utakmici sa Kamerunom: Uvek moramo da nađemo krivca u nekoj personi

Komentarisao je i reakcije na jučerašnju utakmicu fudbalskih reprezentacija Srbije i Kameruna koja je završena nerešeno 3:3, posle vođstva „orlova“ od 3:1, što je izazvalo salve kritika u javnosti na račun selektora Dragana Stojkovića Piksija.

„To je naš stari manir – put Piksija od nacionalnog heroja do onoga koga već pomalo valjamo u katran, a od utakmice sa Švajcarskom ćemo videti da li će on ispasti glavni krivac, mi to volimo – da personalizujemo. To je deo našeg mentaliteta – teško priznajemo da je neko bolji, uspešniji od nas, mi moramo da nađemo krivca u nekoj personi, a promiču nam mnogo važnije stvari koje se tiču sistema iz kog nastaje i taj pojedinac“, ocenjuje Obradović.

Dodaje da smo „stvorili nerealnu atmosferu, u kojoj ćemo da se prošetamo mundijalom i samo nas čeka to finale“.

„Ovaj mundijal nam je pružio priliku da otklonimo tmurne misli o našoj svakodnevnici, videćemo na koliko vremena. To zavisi od naših fudbalera“, zaključuje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare