Obradović: SNS ne može da trpi kritiku, zašto nismo aplaudirali Jankoviću

Vesti 02. avg 202213:49 > 16:50 39 komentara

Poslanik Dveri Boško Obradović izjavio je povodom prvih kritika koje je dobio od Ane Brnabić i Gorana Vesića u Skupštini Srbije da je SNS "naštelovana" da ne može da trpi najmanju kritiku". Kaže i da se tokom svog obraćanja danas u parlamentu pitao koji Vladimir Orlić će predsedavati Skupštinom - onaj stari od kojeg je SNS "napravila Marjana Rističevića" ili novi, koji se pokazao konstruktivnim u konsultacijama sa opozicijom. On je u izjavi za N1 govorio i zbog čega poslanici Dveri nisu juče aplaudirali Vladeti Jankoviću u uvodnom obraćanju.

„Ja se trudim u životu i politici da budem pošten i da kada je nešto loše kritikujem, a kada je dobro pohvalim. Govorio sam o budućem predsedniku parlamenta Orliću iz ugla njegovog dosadašnjeg rada u Skupštini koji se može oceniiti loše, Orlića koji se svađa, vređa, nema parlamentarnu kulturu, prekida sagovornika…Ali sam rekao i da sam ovih dana na konsultacijama upoznao nekon novog Vladimira Orlića koji je bio smiren i veoma konstruktivan pa smo uspeli da postignemo dogovor o svim skupštinskim odborima, delagacijama u međunarodnim institucija, potpredsednicima skupštine, što je veliki napredak u odnosima vlasti i opozicije“, rekao je Obradović za N1.

Povezane vesti

Međutim, SNS je kako je rekao, „naštelovana da ne može da trpi najmanju kritiku“.

„Čim sam se u izlaganju vratio na to da podmlađivanje kadrova SNS ne može da dovede do zaborava svih ostalih kadrova koji su korumpirani, ogrezli u kriminal i korupciju, navodeći primere afera EPS-a, Republičkog geodetskog zavoda, pa na kraju i brata Anae Brnabić, njih je to isprovociralo, jer oni ne umeju da trpe kritike“, rekao je lider Dveri.

Povodom ocena da je Orlić bio kontruktivan tokom kosnultacija i na pitanje da li očekuje da takav bude i u prenosima Skupštine na javnom servisu, Obradović kaže:

„Upravo to je bila suština mog obraćanja, pitao sam se koji će Vladimir Orlić predsedavati Skupštinom, da li onaj stari koji je ubijao svaki dijalog i obesmišljavao Skupštinu ili ovaj novi koji je sa nama potpuno normalno razgovarao. Pritom, on je čovek nesporne biografije, doktor nauka sa pravom diplomom, ozbiljan naučnik, čovek kojim SNS može da se ponosi, ali SNS je od njega napravila u prethodnom periodu Marjana Rističevića“.

Obradović je naglasio da bi, naravno voleo da u Skupštini bude „ovaj drugi Orlić“ i da bi onda i on dao svoj doprinos da debata bude u granicama pristojnosti i kulture.

Na pitanje da li je to realno, kaže da mu je jutros, kada je počela sednica sve izgledalo da se vraćamo u mračni period, ali da se sada „malo poboljšava situacija“. „Tako da ne mogu da procenim u ovom trenutku…To će zavisiti od procene SNS da li je potreban normalan ili onaj ratnički parlament“, istakao je lider Dveri.

On je rekao i da vlasti zaboravljaju da će vladajuća većina da izglasa sve što želi a da je jedino što opozicija ima vreme za debatu, kritiku i opozicioni. „Potrebno je da shvate da je opozicija normalan deo parlamentarne demokratije“, dodaje.

Na pitanje da li mu izgleda da je Milenko Jovanov ratoborniji od prethodnika, Aleksandra Martinovića, Obradović kaže da,
nažalost, sluti na to da ratnička atmosfera u Skupštini ostaje.

„Nije mi se dopao njegov početni nastup i njega sam pomenuo pozitivno kad podmlađivanje SNS-a, sa željom da podstaknem novu kulturu debate ali on je krenuo oštro i agresivno. Nadam se da stalno neće biti takav ili se vraćamo u vreme Atlagića i Rističevića“, rekao je Obradović.

Obradović otkriva i da u cilju svog boljeg rada u Skupštini već dve godine ide „novim putem“, da je završio master na političkim naukama.

Ipak, ponovio je ranije više puta iznet stav da treba zabraniti Paradu ponosa, kao „nepotrebnu menifestaciju“, kako iz finansijskih, tako i iz moralnih razloga.

Obradović prenosi i da su Dveri u novom sazivu parlamenta, iako su tražile mesto predsednika Odbora za zdravlje i porodicu, dobile mesto zamenika, ali da su se sa tim složili u duhu tolerancije.

Povodom kritika da koketira sa vlasti, on kaže da za sada koketira samo sa svojom suprugom i nada se da će tako i ostati.

„U 20 minuta mogli ste da vidite kako izgleda govor poslanika opozicije i koji ne štedi vlast, ali se trudi da bude konstruktivan u interesu države“, kaže Obradović o svom obraćanju.

On kaže da poslanici Dveri nisu aplaudirali Vladeti Jankoviću zbog jučerašnjeg govora, ali ističe da je počeo svoje obraćanje u Skupštini izražavanjem zadovoljstva jer je Janković predsedavajući. Kaže i da besedu o demokratiji ne bi mogao niko tako dobro da izvede osim Jankovića. Obradović, sa druge strane kaže, da juče nije želeo da učestvuje u ping-pong igrama između sadašnjeg i bivšeg režima.

„Mi smo treći pol srpske političke scene, mi smo buduća vlast, treći pol“, rekao je Obradović i dodao da Dveri, NADA i Zavetnici imaju 35 poslanika i da se u svemu razlikuju i od vlasti i od bivše vlasti i to žele i da naglase.

Pogledajte uključenje Boška Obradovića u emisiju N1 Studio Live: