Obrušio se krov na pijaci Stari Merkator, ko je odgovoran znaće se posle istrage

Vesti 18. jan 202219:5818 komentara

Sedam osoba je lakše povređeno nakon što se obrušio deo oplate na ventilaciji na pijaci Stari Merkator. Obrušavanje se dogodilo u donjem nivou pijace, svi su odatle odmah evakuisani, a prema procenama vatrogasno spasilačke brigade Beograd nema opasnosti od novog obrušavanja. Povređenima i njihovim porodicama zamenik gradonačelnika je obećao pomoć. Ko je za obrušavanje odgovoran trebalo bi da utvrdi istraga policije.

U trenutku pada dela plafona na pijaci Stari Merkator, Nazi Paloš, jedan od prodavaca, bio je na svom radnom mestu.

Prvo što je primetio bili su: „Dim, znači, i prašina, nije se videlo ništa.“

Potom je, priča Paloš, primetio ljude koji trče.

POVEZANE VESTI:

„Išli su ovde i panika je bila. Padali su jedni preko drugih, padali su, znaš. Ja sam otišao dole da vidim šta ima, video sam dole da je katastrofa živa, sve zatrpano“, navodi on.

U tom delu pijace radi tek nekoliko lokala i tezgi, pa je i broj ljudi koji tim delom prolaze manji. Ipak, nisu svi uspeli na vreme da pobegnu. Hitna pomoć zbrinula je sedmoro lakše povređenih, a drugi čovek Beograda, Goran Vrsić, obećao im je pomoć.

„Naše preduzeće Gradske pijace će imati obavezu da stupi u kontakt sa porodicama, zakupaca gradskih pijaca, da pomognu porodicama i naravno da će svi koji su oštećeni, biće im isplaćena odšteta od strane Gradskih pijaca bez odlaska na sud, jer oni su naprosto ovde bili na svom radnom mestu“, objašnjava zamenik gradonačelnika.

Zgrada na kojem je njihovo radno mesto pripada redu starijih. Građena je, kako Vesić procenjuje, pre nekoliko desetina godina. Da se ne održava i da ima oštećenja očigledno je, bilo da je posmatrate spolja ili iznutra.

Trenutno se popravlja krov, menjaju prozori, farba konstrukcija. Prodavci sumnjaju da se radi traljavo, dok radnici uprave pijace misle da to nije uticalo na pad plafona.

Na pitanje da li će posle ove nesreće proveriti stanje zgrade, Vesić kaže:

„U pravu ste trebalo bi mnogo oštrije sprovoditi propise kada je u pitanju bezbednost u smislu da se ovakve stvari ne dešavaju, ali ono što treba da znate da čak i kada imate sve potvrde, ovakve stvari su moguće da se dese. Tako da, jednostavno to je viša sila i neki put, naprosto, ne mogu te stvari da se promene“, poručuje Vesić.

Kada je na sva pitanja novinara odgovorio drugi čovek Beograda, pojavio se i prvi čovek grada Zoran Radojičić.

„Ako imate pitanje i ja sam ovde samo da znate“, kazao je gradonačelnik, ali jedini koji je reagovao bio je prolaznik koji je dobacio: „Drago mi je, gradonačelniče, da sam imao priliku da vas vidim.“

Radojičić je na to reagovao rečima: „A zašto ste zlonamerni, ne razumem.“

Dok je za neke ova nezgoda bila prilika da napokon vide i radonačelnika, radnici na pijaci ovakvim povodima više ne bi voleli da ga sreću. Poručuju: „Desilo se, ne ponovilo se.“

Komentari

Vaš komentar