Obućina: Javni servis Srbije je ogledalo vlasti, što se videlo devedesetih

Vesti 01. apr 202311:02 6 komentara
Jelena Obućina
Foto: Zoran Lončarević

Javni servis Srbije ogledalo je vlasti, što se videlo devedesetih kada je bila dominantna Socijalistička partija Srbije (SPS) Slobodana Miloševića, a vidi se i sada kada ponovo imamo jednu dominantnu stranku, ocenila je novinarka televizije Nova S Jelena Obućina.

U razgovoru za portal Demostat, nekadašnja urednica Dnevnika 3 Radio televizije Srbije (RTS) ocenila je da se stanje u Javnom servisu „u dobroj meri generiše s vrha i da od toga kakav je direktor, zavisi i kakav će biti program“.

POVEZANE VESTI

„Stanje na RTS je takvo jer su ljudi koji su odgovorni za program pristali na takav način rada, iako znaju profesionalno da obavljaju svoj posao“, rekla je Obućina.

Po njenim rečima, „propaganda RTS je sofisticiranija i mekša od ogoljene propagande Pinka, ali zato i ubojitija po narod“.

„Do promene na RTS ne može da dovede pojedinac, novinar kivan na cenzuru koju doživljava, jer je sistem postavljen tako da se uguši svaki otpor, a na tome radi mnogo ljudi. Promena može da se desi samo onog trenutka kada vlast bude htela da ima nezavisne medije i javni servis koji se bave građanima“, navela je Obućina.

Komentarišući odnos vlasti prema novinarima koji kritički izveštavaju, ocenila je da vlast „širi netrpeljivost, mržnju, podele u društvu i da može ohrabriti građane, koji konzumiraju programe na pojedinim nacionalnim televizijama, da upute pretnje novinarima“.

„Takve pretnje donose neprijatnost, uznemirenost i nesigurnost“, rekla je urednica Dnevnika televizije Nova S kojoj su ranije upućivane pretnje zbog komentara u kojima kritikuje vlast.

Upitana da li će se Evropska unija i SAD nakon sprovođenja Ohridskog sporazuma, ukoliko do toga dođe, ozbiljnije pozabaviti stanjem demokratije u Srbiji, Obućina je rekla da nije optimista i da ne treba očekivati od njih da reše te probleme.

„Oni sada imaju vremena da se bave onim što je za njih najvažnije, njihov je interes da ovde nema presudnog uticaja Rusije, da Srbija postigne nekakav sporazum sa Prištinom. Druga je stvar što bi logično bilo u našem interesu da se mi u ovom ratu opredelimo vrednosno na kojoj smo strani. Mi imamo svoje interese u tom njihovom pritisku, ali da li će se oni baviti demokratijom u Srbiji, nisam sigurna“, rekla je Obućina.

Ocenila je da je pred Srbijom „bolji period“ jer će se, po njenim rečima, u političkom smislu mnogo toga promeniti.

„Nećemo imati jaku Srpsku naprednu stranku kao do sada, a to će rasteretiti društvo i suziti prostor vlasti za bahatost na koju su navikli. Moraće da prave kompromise, moraće da ispunjavaju ono na šta su pristali, moraće da Srbiju okrenu Zapadu. Sve drugo bi moglo da ima ozbiljne posledice ne samo po vlast, nego i po sve nas“, ocenila je urednica TV Nova S.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare