Obućina o fotografijama s Đilasom: Pozdravila bih ja i Vučića ali on ne šeta sam

Vesti 04. sep 202110:36 > 10:5276 komentara

Urednica NewsMax Adria Jelena Obućina kaže za N1 da su fotografije njenog "sastanka" sa liderom Stranke slobode i pravde Draganom Đilasom objavljenim u tabloidima - smešne, jer je to, kako kaže, bio slučajan susret dok je šetala sa svojim detetom. "Ja bih i Vučića da smo se sreli na Vračaru pozdravila. Ali, on ne šeta sam. I ne voli pitanja, ne znam šta bih s čovekom razgovarala", rekla je.

List Danas o tom susretu piše pod naslovom „Ko prati i tajno snima novinare i opoziciju“, dok ga tabloidi nazivaju „Noćnim kolegijumom na Vračaru“.

„Zvala me je novinarka Danasa i prethodno neki drugi da me pitaju za komentar, ja sam rekla da nemam komentar. To je nešto što po meni nije vest. To što su se pojavile fotografije, to je pokušaj nekoga da diskredituje novinara na bazi dela njegovog posla. Gledaocima N1 nema potrebe da objašnjavam, to je deo našeg posla. Mene je iznerviralo nekoliko stvari, jedna je – jako loše izgledam na tim fotografijama. Ja imam mnogo lepših fotografija sa raznim političarima za ovih 15 godina rada, i žao mi je što nisam bila u nekom boljem izdanju“, rekla je Obućina gostujući u Novom danu.

Tekst tabloida kaže, uopšte i ne želi da komentariše.

„Jer je to glupost, ali to jeste tema sa tog aspekta koji obrađuje list Danas. Ja verujem da sam u tom slučajnom susretu sa Đilasom kolaterala, zapravo da je on praćen, a da sam se ja tu zadesila interesantna. Ko obrati pažnju, vide se u jednom delu nogice mog deteta, i on me je, kad je video fotografiju, pitao: ‘A mama, zašto su mene obrisali'“, kazala je.

Obućina smatra da je u pozadini priče „jedna strašna nervoza“.

„Oni ne kontrolišu N1 i Novu S i ne znaju više šta će. I sad je najbenignije da jedan taj povod gde nećeš da pobegneš od nekog čoveka, već mu se javiš, bio dovoljan da pokušaju na neki način da te diskredituju. Ali to je smešno“, rekla je gošća N1.

Na drugoj strani, novinari bliski vlasti diče se fotografijama sa funkcionerima.

„Jedna stvar je što znamo da ti novinari svoje informacije dobijaju tako što im ih diktiraju političari. To što se novinari viđaju s političarima je normalna stvar u ovom poslu. Ja se viđam s političarima, viđam se javno. Doduše, ovi političari iz vlasti ne smeju da se vide, ali komuniciraju porukama“, navodi Obućina.

I dodaje: „Druga stvar je da li Dragan J. Vučićević, kad ispraća sina u vojsku, se diči što mu ceo državni vrh tu dolazi. To nije prikupljanje informacija. Danas je to – ja ću tebe pozvati iz mog kabineta da ti kažem šta ti je lid, šta ti je hed u programu. I ne mogu da veruju da postoje sad ti mediji kojima Đilas ne uređuje program, ili Vuk Jeremić, ili bilo ko. ‘Pa kako da ne uređuje, pa mora da uređuje'“.

Obućina kaže i da bi u istoj situaciji u kojoj se našla s Đilasom, pozdravila i Vučića.

„Ja bih i Vučića da smo se sreli na Vračaru pozdravila. Ali, on ne šeta sam . I ne voli pitanja, ne znam šta bih s čovekom razgovarala“, kazala je.

Na pitanje da li se oseća bezbedno, urednica NewMax Adria kaže da nije zabrinuta.

„Ne osećam se zabrinuto. Ja mislim da je to samo jedna bedna manipulacija. Videla sam da je Borivoje Borović izjavio da veruje da smo svi mi novinari bez osnova prisluškivani. To mi se ne bi dopalo ako bi bilo tačno. I to bi me obespokojilo“, naglasila je Obućina.

A onda se malo i našalila.

„Toliko ih nerviram, a toliko su nesrećni što ne mogu to da iskontrolišu da moraju time da se služe. Idući put ću biti doteranija, to je sve što ima da kažem“.

Novinari koji ne služe vlasti nisu poželjni

Udruženje novinara Srbije izrazilo je zabrinutost zbog okolnosti u kojima rade novinari Žig infa, koji izveštavaju o radu lokalnih organa vlasti i dešavanjima u beogradskoj opštini Grocka, jer otvoreno strahuju za svoju bezbednost posle nedavnih objava o broju i angažovanim savetnicima u lokalnoj vlasti.

POVEZANE VESTI

Iz razgovora sa urednikom Željkom Matorčevićem i saradnikom Milanom Jovanovićem iz Žig infa, UNS je saznao da obojica strahuju za svoju bezbednost, pogotovo jer se 9. oktobra navršava tri godine od prebijanja Matorčevića za koje niko nije odgovarao, kao i da odgovorni za paljenje Jovanovićeve kuće nisu pravosnažno osuđeni.

Obućina kaže da Milan Jovanović ima užasno iskustvo s tim kako izgleda kad kritikuješ vlast.

„Ja mislim da se za novinare koji ne služe vladajućoj garnituri, taj proces normalnosti sužava u toj meri da vi ne znate više… Evo, pre neki dan prilazim mi čovek, a ja ne znam je l’ mi prilazi sa idejom da me povredi ili da me pohvali. A to ne bi trebalo da bude normalan osećaj. Na svu sreću, ovaj čovek me je pohvalio. Tri godine slučaj Jovanović nema epilog, sad oni hoće da objave, kao što su objavili, novi tekst koji dovodi u pitanje vlast, i sta vi možete da pomislite, šta sledeće treba da se desi tom čoveku“, izjavila je Obućina.

Prema njenim rečima, Jovanović „na žalost deli sudbunu svih novinara, pogotovo na lokalu“.

„Mi smo u Beogradu kudikamo u drugačijoj poziciji u odnosu na te lokalne medije koji se bore i sa tim lokalnim šerifima i sa ovim republičkim… Povlačenje je, nadam se, poslednja opcija“, dodala je.

Vučić neće dati nikakve ustupke

Komentarišući pisanje štampe o međustranačkim razgovorima o izbornim uslovima, Obućina kaže da su razgovori koje vodi deo opozicije bez posredstva evroparlamentaraca – farsa.

„Moj doživljaj tih razgovora dela opozicije sa Vučićem je isti, i to je jedna farsa. Ispostaviće se da čovek neće dati nikakve ustupke. Pazite kad su oni stavili u taj sporazum – SEDAM dana neće biti otvaranja fabrika, odnosno funkcionerse kampanje. To je jedno ponižavanje, najpre birača. Pre toga su izgnorisali sve drugo što opozicija traži, poput promena u REM-u i na RTS-u“, kaže Obućina.

PROČITAJTE I:

Prema njenim rečima, nema suštinskog dogovora.

„Čovek im je lepo rekao: ostaviću vam tri posto cenzusa. Mi vidimo da je POKS jako zadovoljan time što se dogovorilo, oni su na prethodnim izborima bili blizu tog cenzusa. takođe, neće biti razdvajanja izbora, Vučić će biti nosilac svih lista. Tu nema pomaka. Ja ne očekujem ništa od tog sporazuma njihovog, osim povećanja dnevnica“, rekla je.

Obućina bez velikog optimizma govori i o razgovorima koji se vode uz posredstvo Evropskog parlamenta.

„Mislim da će se sve završiti time što će svi ići na izbore. Deluje mi da stranka Vuka Jeremića najviše zateže, ali će se suočiti s tim da su svi drugi spremni da trče tu trku. Opozicija ne može sebi više da priušti bojkot“, kaže.

I dodaje: „Nešto se promenilo i u istraživanjima javnog mnjenja“.

„Raspoloženje birača se promenilo, a ljudima treba omogućiti da probaju da biraju“, navela je.

Međutim, Obućina smatra da od jedne opozicione liste nema ništa.

„Ja, na žalost, ne verujem da će se oni dogovoriti oko nečega. Na drugoj strani, mislim da svi oni mnogo kalkulišu oko svojih pozicija. I nema okupljanja oko zajedničkog cilja“, rekla je Obućina.

Komentari

Vaš komentar