Obustavljena obnova kuće Džafera Deve, pripadnika SS Skenderbegove divizije

Vesti 08. feb 202220:32 13 komentara
Kuća Džafer Deva, kuća, nacista, muzej
Wikipedia

Program Ujedinjenih nacija za razvoj na Kosovu (UNDP) i Evropska unija obustavili su projekat restauracije kuće Džafera Deve, saopštile su dve agencije, nakon što su srpski istoričari ukazali javnosti da se radi o istaknutoj figuri Vermahta i nacističkom kolaboracionisti, javio je portal KoSSev.

Odluka stiže nakon afere koja trese deo međunarodne, kosovske i srpske javnosti u vezi sa najavom početka restauracije kuće Deve, a na čijem projektu su, i trebalo je da partnerski rade UNDP, EU i kosovsko ministarstvo kulture, piše KoSSev.

Povezane vesti

Kako je navedeno, UNDP je zajedno sa EU obustavio rad na lokaciji, u kontaktu su sa svim uključenim stranama i ponovo procenjuju svoju ulogu i doprinos, uključujući mogućnost da se trenutna kontroverza iskoristi kao „pravovremena prilika da se otvoreno pozabavimo prošlošću kroz otvorene diskusije i konsultacije svih relevantnih zajednica“.

Poslanica Evropskog parlamenta i izvestilac EP za Kosovo Viola fon Kramon poručila je ranije danas da „ne sme biti mesta za revizionizam istorije Drugog svetskog rata i poricanje Holokausta“ i istakla kako „pranje prošlosti i iskrivljivanje činjenica o poznatom nacističkom saradniku i protagonisti 21. SS divizije ‘Skenderbeg’ ne sme da se desi“.

Povodom slučaja Deva u ponedeljak je regovao i nemački ambasador u Prištini Jorn Rode i poručio da je „vrlo zabrinut zbog planova da se restaurira kuća Džafera Deve, poznatog nacističkog kolaboracioniste i učesnika neslavne SS Skenderbegove divizije“.

Rode je naglasio da „nema pranja istorije“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare