Očišćeno Potpećko jezero, izvađene desetine hiljada kubika otpada

Vesti 04. feb 202109:44 > 09:45 21 komentara
Potpećko jezero
N1

Čišćenje Potpećkog jezera je završeno i iz njega su uklonjene desetine hiljada kubika otpada koji je transportovan u Regionalni centar "Duboko" kod Užica, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije.

Sada će, kako je najavljeno, biti primenjene druge mere kako bi dugoročno bio rešen problem zagađenja Potpećkog jezera, a jedna od njih je izgradnja sanitarnih deponija van plavih zona, kao i zatvaranje postojećih sa rekultivacijom divljih i nesanitarnih deponija u slivnom području.

POVEZANE VESTI

Povodom završetka radova na uklanjanju plivajućeg otpada iz tog jezera, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da su radovi, pored teških vremenskih uslova, izvedeni u veoma kratkom roku i zahvalila preduzećima Srbijavode i Elektroprivreda Srbije (EPS) na efikasnosti i uspešno obavljenom poslu.

Podsetila je da je o čišćenju plivajućeg otpada na Limu i Drini razgovarala sa nadležnim ministrima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine i izrazila nadu da će se uskoro biti rešen taj decenijski problem.

„Otpad koji završi u Limu i Drini je gorući problem koji Srbija ne može da reši bez saradnje sa susednim državama. Zbog toga je važno da kroz regionalnu saradnju zajedno dodjemo do trajnog rešenja, jer svima nam je u interesu da imamo čiste reke i zdravu životnu sredinu“, rekla je Vujović.

Ona je dodala da je na sastanku sa ministrima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine predložila da tri države potpišu memorandum o razumevanju, na osnovu kojeg će se sprovoditi neophodne aktivnosti.

„Dok čekamo da se steknu uslovi za potpisivanje takvog dokumenta, sa nadležnim kolegama smo dogovorili da formiraju radne grupe u okviru svojih resora kako bi se operativnije pristupilo problemu i mapirale divlje deponije u slivu reka“, navela je Vujović.