„Očistimo Aranđelovac“: Uprkos obećanjima, obnova Starog zdanja nije ni počela

Vesti 27. avg 202217:13 15 komentara
FoNet/Marko Dragoslavić

Obnova kulturno-istorijskog spomenika Staro zdanje u Aranđelovcu, koji je dodatno oštećen u požaru ove godine, još nije počela uprkos obećanjima nadležnih, izjavila je za FoNet predstavnica udruženja "Očistimo Aranđelovac" Ana Đorđević.

Staro zdanje, izgrađeno u drugoj polovini 19. veka, odavno je zapušteno, a u požaru je dodatno uništeno. Danas je potpuno ruinirano, a delovi plafona se obrušavaju.

Povezane vesti:

Ana Đorđević je podsetila da su posle požara, 22. marta, organizovali protest, tražili da se zapečate vrata i prozori, krov sanira, Zdanju dodeli poseban čuvar, kao i da se javno predstavi 2021. poslati projektni zadatak arhitekte konzervatora Radeta Mrlješa za zaštitu unutrašnjosti.

Takođe, traženo je i da se pokrene postupak pripreme dokumentacije za proglašenje Zdanja spomenikom kulture od izuzetnog značaja, jer ono kao zaseban spomenik kulture nema zaštitu, već isključivo kao deo Parka Bukovičke banje, navela je Ana Đorđević.

„O svemu ovome smo i usmeno razgovarali sa predsednikom opštine koji je tom prilikom obećao da će sve biti urađeno“, napomenula je Đorđević, uz ocenu da je Staro zdanje, čiji je vlasnik opština od pre tri godine, simbol kako našeg nekadašnjeg dostojanstva i zajedništva, tako i našeg sadašnjeg propadanja.

„Postavljanje zaštite na vrata i prozore trajalo je mesecima i zapravo još nije završeno. Zdanje i dalje nema posebnog čuvara. Krov, posle pet meseci nije pokriven ni ciradom, uprkos obećanjima predsednika opštine da će biti urađena rekonstrukcija kompletnog krova i fasade“, kazala je Ana Đorđević.

Prema njenim rečima, nedavnim rebalansom budžeta je odvojen neki novac za Zdanje ali ga ne prate nikakva planska dokumentacija, započete javne nabavke, ništa.

Ona je podsetila i da su u razgovoru sa opozicionim odbornicima Aranđelovca inicirali da zatraže sednicu Skupštine opštine sa glavnom tačkom Staro zdanje, ali sednica nije održana zbog nedostatka kvoruma, jer se niko od odbornika Srpske napredne stranke nije pojavio. Nova sednica je zakazana za 30. avgusta, ali na dnevno redu nema Starog zdanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare