Završen sastanak vlasti i opozicije o izbornim uslovima: Nema političke volje za odlaganjem izbora

Vesti 17. apr 202407:23 > 13:12 61 komentara
Peđa Vučković

Parlamentarne stranke vladajuće većine i opozicije su održali danas u Skupštini Srbije četvrti sastanak o izbornim uslovima i preporukama Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR). Sastanak je počeo oko 9h.

Kako N1 saznaje iz redova opozicije, nema političke volje vlasti za spajanjem i odlaganjem izbora na jesen.

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta je ranije danas, oko 12 sati, izjavio da se vodi rasprava i da opozicija pokušava da natera predstavnike vlasti da njeni predlozi budu prihvaćeni.

Objasnio je da se svako od prisutnih obraća posebno.

Povezano:

Kako je ranije danas javila reporterka N1, na sastanak su stigli Ivica Dačić (SPS), predstavnici Crte, nema predstavnika stranih ambasada kao na prethodnom sastanku, nema koalicije NADA. Od predstavnika Srbije protiv nasilja, na sastanak su došli Miroslav Aleksić, Marinika Tepić, Zdravko Ponoš, Zoran Lutovac, Radomir Lazović, Biljana Đorđević i Borislav Novaković.

Predsednica Skupštine Ana Brnabić na sastanak je pozvala sve poslaničke grupe, predstavnike organizacija civilnog društva i međunarodne partnere, kako bi se „razgovaralo o daljem radu na ispunjavanju preporuka u cilju unapređenja izbornog procesa u Srbiji“.

Na prošlim konsultacijama, održanim 11. aprila, prisutni su bili i ambasador SAD Kristofer Hil i šef Delegacije EU Emanuele Žofre, dok su pokret Ekološki ustanak, koji je deo koalicije „Srbija protiv nasilja“ i koalicija NADA odbili da prisustvuju tom sastanku.

Brnabić je nakon prošlonedeljnog sastanka pozvala učesnike dijaloga da dostave predloge kako nastaviti implementaciju preporuka, navodeći da će sve predloge prihvatiti, što su uradili i opozicija i nevladine organizacije.

Opozicija je, između ostalog, tražila da se izmeni zakon tako da građani koji su promenili prebivalište, 12 meseci ne mogu da glasaju na novom, već starom biračkom mestu, zatim formiranje radnog tela koje će pratiti ispunjenje preporuka ODIHR, komisije koja će izvršiti reviziju biračkog spiska, kao i obustavljanje izbornih radnji za beogradske izbore jer pravni okvir za njihovo sprovođenje još uvek nije dogovoren.

Peđa Vučković

Predsednica Skupštine je odbila odlaganje beogradskih izbora, raspisanih za 2. jun, ali navela da prihvata sve ostale zahteve i dodala da će se o njima razgovarati na novom sastanku.

Opozicija je u utorak dostavila novi zahtev, tražeći izmene Ustavnog zakona kako bi beogradski i svi lokalni izbori bili održani na jesen, uz navode da novi zahtev dolazi jer nema vremena da sve preporuke ODIHR budu ispunjene do 2. juna, što je Brnabić odbila, uz tvrdnju da je takav zahtev protivustavan.

Predstavnici koalicije „Srbija protiv nasilja“ najavili su da bi do petka trebalo da donesu konačnu odluku o učešću na predstojećim beogradskim izborima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare