Od pogroma prošlo 18 godina, Srbi kažu da žive samo privid normalnog života

Vesti 17. mar 202219:18 5 komentara

Na današnji dan pre 18 godina na Kosovu je počelo dvodnevno nasilje nad Srbima na Kosovu. Ubijeno je najmanje 19 osoba, a povređeno je oko hiljadu. Proterano je oko 4.000 Srba, uništeno 800 kuća i zapaljeno 35 verskih objekata.

Jedan od stradalih u Kosovskoj Mitrovici je Borivoje Spasojević koji je dobio spomen obeležje u ovom gradu.

„Mog oca je sa tri solitera pogodio snajper u srce i on je na licu mesta bio mrtav. Moj otac je bio na ulici kao i svi građani koji su se skupili, koje je uznemirilo to ponašanje i destrukcija koja je bila u gradu“, navodi njegov sin Dragan Spasojević iz Kosovske Mitrovice.

Povezano:

Do najveće eskalacije je došlo u Čaglavici, Svinjaru, Lipljanu, Prizrenu, Peći, Kosovu Polju, Obiliću.

Dan pre početka nasilja, 16. marta, ništa nije ukazivalo da se tako nešto može desiti, bio je to čak jedan od mirnijih posleratnih dana na Kosovu.

„Svih ovih godina nakon toga, mi na neki način živimo taj 16. mart. Dakle, privid nekog normalnog života na Kosovu, iza koga na jednu varnicu može sve da se promeni“, kaže Isak Vorgučić, direktor RTV KIM.

A te 2004. godine se promenilo – nakon medijskog izveštavanja. Nakon što su se trojica albanskih dečaka utopila u reci Ibar u selu Čabra kod Zubinog Potoka, u kosovskim medijima su Srbi optuženi za ovu tragediju.

Izveštavanje medija na Kosovu, pre svega Radio televizije Kosova, bili su predmet posebnog izveštaja OEBS-a.

„Da nije bilo nesmotrenog i senzacionalističkog medijskog izveštavanja 16. i 17. marta događaji su se mogli odigrati drugačije. Možda ne bismo dostigli intenzitet i nivo brutalnosti kojoj smo svedočili ili se možda uopšte ne bi dogodili“, stoji u izveštaju OEBS-a o 17. martu 2004.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže da 17. mart predstavlja i golgotu i vaskrsenje i da je važno sećati se tog datuma.

AFP PHOTO/NIKOLA BESEVIC

„Podjednako je važno da i danas budemo okrenuti budućnosti i kažemo da su nam mir i stabilnost preko potrebni i da nam je suživot i razgovor sa Albancima preko potreban jer je sudbina odredila da ovde zajedno živimo na ovim prostorima“, navodi Petković.

Međunarodni tužioci i sudije na Kosovu procesuirali su sedam slučajeva uništavanja crkava, dok su za martovsko nasilje 67 osoba osudili na zatvorske kazne od 21 meseca do 16 godina.

„Bez KFOR-a tada koji je izašao i odmah napravio kordone između Albanaca koji su išli prema srpskim sredinama, mi danas, verovatno, ne bi razgovarali uopšte“, navodi Isak Vorgučić, direktor RTV KIM.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare