Od ponedeljka blokada puta kroz Pakovraće za sve izvođače radova na auto-putu

Vesti 31. jul 202211:36 2 komentara
Nova.rs/Ljubica Sokić (arhiva)

Meštani sela Pakovraće najavili su da će od ponedeljka blokirati put kroz selo za sve izvođače radova na auto-putu Preljina - Požega, jer ni posle 20 dana blokade firme za proizvodnju betona koji se koristi za izgradnju te deonice nema odgovora na njihove zahteve da im se isplati imovina koja im je oduzeta zbog tih radova.

Oni su rekli agenciji Beta da će dozvoliti da putem kroz Pakovraće prolaze svi osim kamiona i drugih vozila izvođača i podizvođača radova na izgradnji auto-puta.

Povezane vesti

„Posle 20 dana našeg protesta nema nikakvog efekta, niko sa nama neće da razgovara, sudski procesi zbog naših žalbi na cenu oduzete imovine se i dalje nastavljaju, naša agonija se produžava i mi smo primorani da blokiramo put za izvođače radova na izgradnji auto-puta,“ rekao je stanovnik Pakovraća Miloš Nikolić agenciji Beta.

Meštani Pakovraća koji nisu bili zadovoljni ponuđenom cenom za oduzete kuće i zemlju pokrenuli su pre više od dve godine sudske procese i oni još nisu završeni, a dobili su rešenja za rušenje 10 kuća koje se nalaze na trasi autoputa i prinudno iseljenje nekoliko porodica koje su ostale da žive u tim kućama.

Zbog toga su meštani Pakovraća pre 20 dana blokirali firmu za proizvodnju betona „Cemprom“ koja se nalazi u tom selu, jer je 28. marta istekao zakup parcele na kojoj se ta firma nalazi.

Posle četiri dana blokade vlasniku parcele Radoslavu Ćosiću Gradska uprava u Čačku je ponudila da umesto zakupa otkupi tu parcelu, na šta je on najpre pristao, pa ipak odustao kada su mu javili da mu nude 181.000 dinara za 29,5 ari placa, što bi prema njegovom proračunu bilo oko 61 dinar za kvadratni metar.

Radovi zaustavljeni i kod Lučana

Radovi na autoputu Preljina – Požega zaustavljeni su i danas kod Lučana, deseti dan zaredom, blokadom regionalng puta Čačak – Lučani koju su organizovali meštani sela Lisice i Negrišori, zbog „uništenih“ lokalnih puteva prilikom izgradnje auto-puta.

Oni zaustavljaju kamione i druga vozila koja učestvuju u izgradnji auto-puta, dok druga vozila propuštaju.

Meštani sela Lisice i Negrišori ne dozvoljavaju nastavak radova na izgradnji auto-puta dok ne budu sanirane rupe na njihovim lokalnim putevima, zbog kojih im se kvare kola i otežano putuju do susednih gradova u kojima mnogi od njih rade.

Oni se žale i na veliku količnu prašine koja im je oštetila kuće, voćnjake i povrtnjake i zbog koje njihova deca celo leto ne mogu da izađu iz kuća.

Posle sedam dana blokade meštani Lisica i Negrišora dobili su ponudu od nadležnih da rupe na lokalnim putevima koji su upropašćeni radovima na izgradnji deonice autoputa, budu sanirane popunjavanjem lomljenim asfaltom, što su odbili.

Oni ističu da sanacija lomljenim asfaltom nije trajno rešenje i da bi takav asfalt opet brzo popucao prolaskom teških kamiona koji prevoze materijal za izgradnju autoputa.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare