Od proleća rekonstrukcija Glavne u Zemunu, rok za radove – 240 dana

Vesti 02. dec 202213:34 17 komentara
Shutterstock

Rekonstrukcija ključne zemunske saobraćajnice - Glavne ulice - planirana je za proleće 2023. godine, saopšteno je iz gradske opštine Zemun. Rok za završetak radova je 240 dana, odnosno osam meseci.

Kako se navodi, Sekretarijat za investicije grada Beograda izdvojio je značajna sredstva i dokumentacijom su obuhvaćene ulice Avijatičarski trg i Glavna, odnosno ceo potez od Karađorđeve ulice do Trga Branka Radičevića.

Saobraćajnice se nalaze u okviru kulturno-istorijske celine Staro gradsko jezgro Zemuna i oivičene su sa obe strane zgradama od velikog značaja.

Uređenje je predviđeno u punoj širini postojeće regulacije, koja se kreće od 22 do 28 metara.

Kolovoz će biti od asfaltnog zastora, a trotoari i ivičnjaci od kamena, sa urađenim pločama za slepe i slabovide.

Predviđa se i uklapanje sa svim poprečnim saobraćajnicama, a planirana je korekcija na pojedinim raskrsnicama, što bi uz proširenje postojećih traka i trotoara trebalo da obezbedi veću i funkcionalniju prohodnost vozila.

„Insistiraćemo da se radi u dve smene, i vikendom kako bi se smanjio predviđeni rok za izvođenje radova, koji je okvirno 240 dana. Važno je da radovi budu izvedeni kvalitetno i da na građane u dnevnoj rutini što manje utiče ovaj zahtevan projekat“, rekao je predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević.

On je istakao da će sa stručnjacima saobraćajne struke raditi na optimalnom rešenju funkcionisanja javnog saobraćaja, jer skoro sve gradske linije, kao i autobusi ka Novom Sadu prolaze Glavnom ulicom.

Pored ostalog, biće izgrađena i izdignuta pešačka platforma na ukrštanju Gospodske ulice sa Glavnom, kako bi se u ovoj zoni omogućilo komfornije povezivanje pešačkog saobraćaja.

Predviđena je rekonstrukcija kišne kanalizacije i vodovodne mreže, zamena rasvete novim LED svetiljkama, ali i delimična rekonstrukcija kanalizacije.

Biće postavljena nova svetlosna i vertikalna signalizacija, kao i zaštita postojeće toplovodne mreže.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare