Od šargarepe, tunjevine do kozmetike i kondoma – šta se sve krade u prodavnicama

Vesti 07. mar 202307:58 14 komentara
prodavnica
Pixabay

Čokolade, kafa, bilo da je nes u kutiji ili 200 grama najjeftinije domaće, kondomi, ajvar, sva skuplja kozmetika, skupa alkoholna pića, tunjevina Rio mare – zaštićeni su zujalicama u velikim radnjama domaćih trgovinskih lanaca. Ni to, međutim, ne pomaže da se spreče krađe, kojih je od krize sve više, piše Danas.

U jednoj od većih radnji u centralnoj beogradskoj opštini na većinu proizvoda nalepljena je zujalica. Ima ih na gotovo svakoj pasti za zube, četkici, dezodoransima, kupkama poznatijih proizvođača.

POVEZANE VESTI

Sve skupe bonbonjere, ali i jeftinije čokolade na akcijama poznatih marki imaju zaštitu, pod zaštitom su i mala pakovanja suhomesnatnih proizvoda – čajne ili pečenice od 100 ili 200 grama.

I dok tegle maslina ili kiselih krastavaca nisu zaštićene, ajvar u malim teglama jeste. Baš kao i tunjevine Rio mare, ili raznih pesto ili bolonjeze umaka. Vina i alkoholna pića skuplja od 1.000 dinara su najčešće obezbeđena plastičnim čepovima, koje skidaju prodavci na kasi, navodi Danas.

Bez zujalica su sitne stvari, obični sapuni, ne i tečni, kašice i sokovi za bebe, papirne i vlažne maramice, čačkalice, sunđeri za pranje sudova, krpe.
Neke druge sitne stvari, međutim, imaju zaštitu, poput kondoma ili brijača.

Nedaleko, u jednom od manjih marketa poznatog beogradskog lanca prodavnica, zujalica gotovo da nema – čak ni na poznatoj marki tunjevine.

Na konstataciju da u njihovoj radnji možda i nemaju toliko problema sa krađama, ako već nema potrebe da se zaštite proizvodi, kasirka kaže da ih “nemaju jer ne mogu da nabave koliko im treba”.

“Krade se sve i to sve više. Ljudi uzimaju po jedan luk, šargarepu, nemaju para. Strašno se krade. Nemamo zujalica koliko nam treba, ali ni to ne pomaže”, kaže ona.

Maslac je, od kada mu je cena gotovo duplirana u odnosu na ranije, posebna priča, u nekim radnjama mogu da se nađu i po dve zujalice na jednom maslacu.

Negde nisu transparentni, dešava se da su proizvodi uvijeni u selotejp, a da se zujalica krije ispod poklopca ili na mestu gde ne može da se primeti tako lako.

Pojedine radnje, u plastičnim providnim kutijama drže proizvode koje žele da zaštite od krađe. U njima su najčešće neki kozmetički proizvodi, opet brijači, a u jednom od marketa dosetili su se da na rafove ostave prazne kutije paste za zube. Ko želi da kupi pastu – koja nije skuplja od 500 dinara – uzme kutiju, a proizvod najverovatnije dobije tek kad stigne na kasu.

Opširnije na sajtu Danasa.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare