Od srede na eUpravi dostupna digitalna potvrda o vakcinaciji i testovima

Vesti 12. maj 202110:40 > 11:00 37 komentara
Kovid pasoš, covid pasoš, srbija, putovanje,
Shutterstock

Građani Srbije od srede mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za IT i eUpravu.

„Digitalni zeleni sertifikat je objedinjena potvrda kojom se dokazuje da li ste primili vakcinu protiv kovid-19 i da li imate rezultate testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2. Ta potvrda je kvalifikovano elektronski pečatirana i ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena“, rekao je direktor Kancelarije Mihailo Jovanović.

Taj sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je lice vakcinisano, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze i rezultate PCR testa, antigenskog i serološkog testa.

Da bi se dobio Digitalni zeleni sertifikat potrebno je da građani budu registrovani na Portalu eUprava. Nakon prijave i odabira usluge, Digitalni zeleni sertifikat prikazuje se opcija Pokreni uslugu. Potrebno je da, nakon pokretanja opcije Pokreni uslugu, građani provere svoje podatke, potvrde mejl adresu i za par minuta Digitalni elektronski sertifikat stiže na odabrani mejl.

Očitavanjem QR koda na Digitalnom zelenom sertifikatu dobijaju se sledeći statusi – za vakcinaciju zelena boja ukoliko je primljena prva i druga doza vakcine, odnosno prva doza kod vakcine Astra Zeneka, zatim za rezultate PCR i antigenskog testa zelena boja ukoliko su ovi testovi urađeni u poslednja 72 sata i ukoliko su negativni, a za rezultat Serološkog testa zelena boja ukoliko je urađen u poslednjih šest meseci (za nevakcinisane osobe), odnosno dva meseca (za vakcinisane osobe) i ukoliko je IgG parametar pozitivan.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare