Od utorka 24-časovno grejanje stanova u Beogradu

Vesti 25. jan 202110:59 > 17:54 5 komentara
Shutterstock

U Beogradu će od sutra uveče ponovo biti uvedeno 24-časovno grejanje stanova, najavio je danas gradonačelnik Zoran Radojičić.

„Ukoliko je temperatura u 18 sati jedan stepen ili niža, a u 22 sata nula ili ispod nule, a takvi vremenski uslovi prognozirani su za sutra uveče, grejanje beogradskih stanova biće dvadesetčetvoročasovno narednih nekoliko dana“, rekao je gradonačelnik prilikom obilaska toplane „Voždovac”.

Radojičić je, kako navodi gradska uprava, rekao da se „rade konkretne stvari kada je u pitanju životna sredina, kao i da se racionalno proizvodi i troši energija“, što znači da se „istovremeno proizvodi električna i toplotna energija, koja u zimskom periodu greje stanove i obezbeđuje toplu vodu 24 sata, i zimi i leti“.

„Ukupna ušteda je oko 40 odsto. Značajno je naglasiti da je ovo dobar vid saradnje ‘Beogradskih toplana’ i ‘Elektroprivrede Srbije’. Na taj način uspostavlja se dobra komunikacija, saradnja, ali i ušteda i doprinosi očuvanju životne sredine. Ova toplana radi na gas, što je u ekološkom smislu bolje i prihvatljivije“, naveo je Radojičić ističući da oko 12.000 domaćinstava na taj način dobija toplu vodu i greje stanove.

„Ovaj projekat, čija je ukupna vrednost 6,5 miliona evra, radi se od 2017. godine i zajedno sa Nemačkom razvojnom bankom (KfW). Počeo je da funkcioniše krajem prošle godine i odličan je primer kako treba da se brine o životnoj sredini i racionalno ponaša sa energijom koju proizvodimo na ekološki način. Na ovaj način omogućujemo bolji i komforniji kvalitet života naših sugrađana“, smatra Radojičić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare