Od Vučića orden i u ruke Pahomija – pranje biografije episkopa ili „koska“

Vesti 16. feb 202219:18 > 20:08 68 komentara

U centru pažnje na svečanosti dodele odlikovanja povodom Dana državnosti našao se episkop vranjski Pahomije, javnosti poznat po sudskom procesu koji je protiv njega vođen zbog optužbi za seksualno zlostavljanje dečaka. Umesto igumana odlikovanog manastira Prohor Pčinjski, orden je iz ruku predsednika Aleksandra Vučića primio vladika Pahomije, što je novinar Vukašin Obradović opisao kao poslednji čin u pranju biografije episkopa vranjskog.

Džoni Dep zasenio je sve na svečanosti u Palati Srbija. Toliko da su mnogi tek posle ceremonije primetili da je episkop vranjski Pahomije, protiv koga se vodio proces za pedofiliju takođe primio orden, istina ne u svoje, već u ime manastira Prohor Pčinjski. Novinar i dugogodišnji urednik Vranjskih Vukašin Obradović kaže da nije iznenađen.

Povezane vesti

„Zato što proces rehabilitacije vladike Pahomija traje već dugo. Rekao bih od sredine postupka koji se vodio protiv njega zbog seksualnog zlostavljanja dece. To je dakle, neka 2004, 2005. godina. Ovo je samo kontinuitet“, smatra Obradović.

Vladika Pahomije Gačić osumnjičen je 2002. godine za seksualno zlostavljanje četvorice maloletnika. U dva slučaja je oslobođen, dok su dva slučaja zastarela u postupku koji je trajao godinama i u kome je suđenje odlagano upravo zbog nepojavljivanja optuženog. Postoji i presuda Vrhovnog suda Srbije po kojoj su tokom suđenja Pahomiju učinjene mnoge nepravilnosti na štetu zlostavljanih dečaka.

„Podsetiću vas da je vladika Pahomije prošle godine negde u leto odlikovao Aleksandra Vučića, a ovo je na neki način uzvraćanje te ljubaznosti“, ocenjuje Obradović.

Kolumnista lista Nova Ivan Mrđen misli da je Pahomije na dodeli odlikovanja poslednja u nizu pod znacima navoda – koski – koje je vešti Aleksandar Vučić bacio javnosti.

„Staviću Pahomija, pa će svi da skoče da pričaju o Pahomiju, a možda će da mi prođe dosta tih nekih likova sa kojima ja treba da se namirim po raznim drugim osnovama. Treba pažljivo gledati ceo spisak“, kaže Mrđen.

Advokat iz Vranja Aleksandar Stojković, koji je u slučaju protiv vladike Pahomija zastupao oštećene, rekao je za list Danas da ništa ne bi mogao da kaže o ovoj temi, jer bi „sve bilo suvišno i trivijalno“

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare