Odalović: Hoti da se bavi traženjem nestalih lica, a ne visokom politikom

Vesti 29. mar 202411:46 9 komentara
N1

Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je da bi njegov kolega iz Prištine Andin Hoti trebalo da se, umesto visokom politikom, više bavi potragom za nestalim osobama.

Komentarišući izjavu predsednika kosovske komisije za nestale Andina Hotija da će članstvo u Savetu Evrope otvoriti put Kosovu da tuži Srbiju za počinjene zločine, Odalović je agenciji Beta kazao da je svako pravo koje se ostvari nepravom vrlo upitno i diskutabilno.

Naveo je da pokušaj samoproglašene države Kosovo da postane deo međunarodnih institucija ne može da proizvede nikakve dugoročne posledice po Srbiju, jer, kako je rekao, Srbija to neće prihvatiti.

Pročitajte još

„Bilo bi bolje da se moj kolega iz Prištine bavi traženjem nestalih lica i da ispuni obaveze koje je preuzeo pred Miroslavom Lajčakom i Međunarodnim komitetom Crvenog krsta kako bi se izvršile pretrage lokacija i porodicama nestalih Albanaca i Srba koliko toliko vratili mir i nadu“, kazao je Odalović.

Dodao je da su dve komisije identifikovale lokacije koje bi trebalo da budu predmet pretrage u ovoj godini.

„Umesto bavljenja visokom politikom bilo bi bolje da se na terenu bavimo traganjem za telima. Mi smo spremni da sve informacije i zahteve Prištine, koji se tiču Batajnice, Petrovog Sela, Perućca, Štavlja, Surdulice, Jalovišta, Kozareva proverimo na licu mesta. Takođe, od Prištine očekujemo da se provere i lokacije na Kosovu, kao što su Budisavci, Lapušnik i ostale za koje smo dali precizne informacije i koordinate“, rekao je Odalović.

Predsednik kosovske komisije za nestale Andin Hoti je za prištinske medije kazao da preporuka Komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za politička pitanja i demokratiju da Kosovo bude pozvano da postane član SE, daje nadu da će Kosovo, posle punopravnog članstva, tužiti Srbiju za zločine počinjene na Kosovu.

On je kazao da će punopravnim članstvom Kosova u SE, Komisija za nestala lica dobiti pravo da koristi pravne instance.

„Do sada je obavljeno preko 2.800 iskopavanja, a traga se za još 1.598 nestalih osoba“, rekao je Hoti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare