Odalović: Imamo informacije o mogućoj lokaciji grobnice o kojoj se godinama ćuti

Vesti 08. maj 202310:32 7 komentara
N1

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je da, ako prištinska strana pokaže spremnost da implementira potpisano u Briselu u oblasti nestalih lica, da se može ući u nastavak procesa veoma brzo. To znači, dodaje, da će otpočeti rad na terenu, pretraga i provera lokacija.

Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije rekao je, gostujući na RTS-u, da je dogovorena deblokada procesa što je od izuzetnog značaja.

Ističe da je Kurti blokirao proces pre dve godine u Briselu.

„Ako na prištinskoj strani bude spremnost da ono što je potpisala implementira, vrlo brzo ući ćemo u nastavak procesa i krenuti da radimo na terenu, da pretražujemo lokacije na kojima će se, prema informacijama koje pominje i Priština, izvršiti provere“, rekao je Odalović.

Kaže da imaju informacije „o mogućoj lokaciji masovne grobnice a da se o njoj godinama ćuti, ona se ne pretražuje“. „To je važna stvar celog ovog procesa“, podvukao je Odalović.

Drugo je, navodi, formiranje zajedničke komisije – EU bi trebalo da bude na čelu, sa predstavnicima Beograda i Prištine i Međunarodnim komitetom Crvenog krsta, koji inače predsedava Radnom grupom za nestala lica.

„I da i to bude nešto što će biti dodatna podrška, jer nam vetar u leđa treba, zbog ogromnog broja arhiva koji su izneli međunarodni predstavnici koji su bili u različitim misijama, da budu dostupni Prištini i Beogradu, da u njihovim pretragama vidimo da li imamo informacije o potencijalnim lokacijama“, kaže predsedik Komisije za nestala lica.

Napominje i da porodice imaju značajniju ulogu.

„Predsednik Vučić je u Briselu rekao da nam treba 24 sata od prijave lokacije, o postojanju grobnice – mi ćemo biti na lokaciji. Pozvaćemo Prištinu da bude zajedno sa nama, da uradimo to transparentno, ali to tražimo i od Prištine, to je elementarna stvar zbog pristupa“, zaključio je Odalović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare