Odalović: Na Kosovu tragamo za telima 21 vojnika

Vesti 23. jun 202120:08 > 20:09 6 komentara
Veljko Odalović
N1

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović, izjavio je da se po podacima Vojske Srbije 21 vojnik vodi kao nestao na Kosovu.

Odalović je u intervjuu za nedeljnik „Novi magazin“ kazao da je Komisiji u fokusu rada nalaženje tela šest vojnika sahranjenih na Košarama.

povezano

Naveo je da su prištinske vlasti proteklih godina govorile da ne postoji arhiva tzv. OVK i da oni nemaju ništa od dokumenata koje bi mogli da podele s Komisijom za nestala lica u Beogradu.

„Ipak smo došli do dokumenata iz arhive tzv. OVK koji mogu da nam pomognu u traženju nestalih lica. Najbolji primer je nedavno emitovan film u kojem se vidi kako pripadnici OVK stoje pored tela ubijenih srpskih vojnika na Košarama, gde se kopa raka za sahranjivanje“, rekao je on.

Odalović je kazao da je 1.639 lica na ukupnoj zajedničkoj listi nestalih osoba sa Kosova, koja se vodi pod pokroviteljstvom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK).

Po njegovim rečima, ako su Beograd i Priština u nečemu saglasni, to je konsolidovana lista nestalih lica, gde nema nikakvih različitosti koje bi mogle da otežavaju rad komisija.

Međutim, prištinske vlasti, rekao je Odalović, nisu reagovale ni na jedan od deset zahteva Beograda da se na Kosovu pretraže lokacije na kojima se pretpostavlja da su grobnice, dok je, suprotno tome, Beograd predao MKCK 2.417 dokumenata koji su prosleđeni Prištini.

„U tim dokumentima mnogo se radilo i uradilo na otkrivanju posmrtnih ostataka“, rekao je on.

Podsetio je da je na području centralne Srbije nađeno 907 tela ubijenih Albanaca, koja su identifikovana i predata porodicama, dok je na Kosovu nađeno 380 tela nestalih Srba i nealbanaca, a traga se za još 570, kazao je Odalović.

Na pitanje „Novog magazina“ kakva su saznanja Komisije za nestala lica o kidnapovanim Srbima kojima su, kako se tvrdi, vađeni organi, Odalović je rekao da pored izveštaja Dika Martija o tome, postoji i izveštaj sa posete lokaciji koja je dala mnogo indicija i dokaza da su se u severnoj Albaniji, kod grada Burelja, ljudima vadili organi.

„Ta priča je dobila na težini i nakon izjava Albanaca koji su bili vozači ili čuvari ilegalnih zatvora, a bilo ih je oko 140, gde su bili kidnapovani Srbi. Moguće je da su tela tih Srba sahranjena u Albaniji. Verujem da će istraga koju Hag vodi protiv komandanata tzv. OVK, dati odgovor i na to pitanje“, istakao je Odalović.

Naglasio je da je posle dolaska međunarodne misije 1999. godine prijavljen nestanak 701 lica, od kojih je 281 identifikovano, a 420 se još vode kao nestala.

„Dakle, posle NATO agresije, na Kosovu i Metohiji ubijeno je oko 1.500 Srba i pripadnika drugih nacionalnosti. Posle 10. juna 1999. ubijeno je više od 400 Albanaca koji su bili lojalni državi Srbiji, koji su radili kao šumari, poštari, inkasanti EPS-a ili u lokalnim samoupravama“, kazao je Odalović za „Novi magazin“.