Odalović: Svedoci zaštićeniji nego pre, procesom da dođemo do pravde za žrtve

Vesti 03. apr 202313:25 4 komentara

Predsednik komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je u emisiji N1 Studio Live, govoreći o početku suđenja Hašimu Tačiju i trojici članova Glavnog štaba OVK, da "iz svega ovoga možemo doći do nečega što je veoma važno - pravde za žrtve".

Prema njegovim rečima, veoma je važno da je prvi put neko ušao u jedan postupak utvrđivanja odgovornosti te komandne, čelne strukture OVK.

„Koja je odgovorna za brojne zločine, kidnapovanja, ono što mi danas očekujemo kroz ovaj proces da dobijemo, odgovore na pitanja šta je sa ljudima koje tražimo. Mi danas tražimo još 553 lica, dostavili smo spisak 144 logora. Ja duboko verujem da je ovo jedna od optužnica, da ovo nije kraj, ovo što je obuhvaćeno ovom optužnicom, obuhvata 142 logora, iz kojih mi danas tražimo desetine lica koja se vode kao nestala“, kaže on.

Pažnja komisije, a i šire javnosti, kaže on, usmerena je na utvrđivanje dokaza i činjenica.

Pročitajte još

„Čini mi se da su zaštitne mere svedoka malo bolje nego što su bile prvi put. Mogu da izvuku pouke iz vrlo lošeg rada bivšeg tribunala. Svedoci su ubijani, Ramuš Haradinaj je oslobođen, jer svedoka više nije bilo“, kaže.

Prema njegovim rečima, „iz svega ovoga možemo doći do nečega što je veoma važno – pravde za žrtve“.

„Žrtve uprave te, kako je veličaju, Oslobodilačke vojske Kosova. Niko ne prihvata činjenicu da smo mi 379 tela pronašli ljudi koji su se vodili kao nestali, još 553 lica, koja su žrtve upravo te takozvane OVK i njihove komandne i lične odgovornosti, zato je ovaj proces važan za nas, sa aspekta komisije, aspekta žrtava, aspekta istine. Ovaj proces u skladu sa pravilima i procedurama i sigurnošću, prvenstveno za svedoke sprovede do kraja“, kaže on.

Kako je rekao, u optužnici nema trgovine organima.

„Jedan od razloga je Patrik Lopez, kada su našli dokaze u Albaniji i svi oni materijali koje ste ponekad mogli da vidite, lekovi i sve što je pratilo je otišlo u Hag, Hag je vodio postupak, posle pet godina kada je čovek koji je bio zadužen za čuvanje tih materijala pitao Lopeza šta s tim, on je rekao uništi. To su dokazi koji su doneti iz Albanije“, kaže.

Kako je rekao, nada se da će biti novih optužnica.

„Nema ovde nepoznanica, samo je pitanje koliko postoji spremnosti“, kaže.

Govoreći o sastancima i dijalogu, kaže da insistiraju da se proces nastavi.

„Što se tiče nas, apsolutna podrška procesu postoji. Predsednik Vučić je rekao Kurtiju ’24h nam treba da po vašem zahtevu postupimo, a zašto vi ne postupate po našim zahtevima. Što se mene tiče, ja sam poručio i albanskoj strani i pregovaračima, ja nemam problem da se suočim sa onim što sam radio, ako postoji problem, da se sklonim nekome i budem odgovoran, ja sam ih molio da dođem u Prištinu, da tamo razgovaram, nisu mi dozvolili da odem ocu na grob da zapalim sveću. Kako ja da gledam one koji su počinili zločine za koje znam, koji danas umesto u uniformi, su u privremenim institucijama“, kaže on.

Ističe da „jedna strana nema pravo da se meša drugoj strani u izbor predstavnika“.

„Ostajem, mene da neko nazove Gebelsom i Geringom, ratnim zločincem, i da se ja zbog toga sklonim, neću. Niti sam Gebels, niti Gering, niti ratni zločinac“, kaže on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare