Odbačena krivična prijava novinarke Danasa protiv menadžera FSS zbog pretnji

Vesti 05. avg 202217:471 komentar
N1

Posebno odeljenje za visokotehnološki kriminal Višeg tužilaštva u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu, koju je novinarka lista Danas Snežana Čongradin zbog ugrožavanja sigurnosti podnela protiv Marka Čolića, menadžera Fudbalskog saveza Srbije.

Krivičnu prijavu Čongradin je podnela nakon serije tekstualnih, audio i video poruka koje joj je Čolić u oktobru prošle godine poslao preko društvene mreže Fejsbuk.

Povezane vesti

Kako prenosi Danas, u porukama je Čolić, između ostalog, poručivao Čongradin da je „ona njegova briga“, kao i da će poslati „svoje pirane“ na nju.

Prilikom davanja iskaza pred tužilaštvom, Čongradin je rekla da poruke u početku nije shvatala ozbiljno, imajući u vidu da se kao novinarka često suočava sa uvredljivim i pretećim porukama. Ipak, kada je od Čolića primila audio-video poruku, na kojoj se vidi kako rukom zamahuje na televizoru na kojem se emitovala njena izjava i kako joj upućuje niz uvreda i psovki, zaključila je da se radi o zaista agresivnom licu i osetila se veoma uplašeno.

Tužilaštvo je, međutim, prijavu odbacilo, navodeći da navedene poruke, iako odstupaju od društveno prihvatljive komunikacije, ne sadrže neposrednu, konkretnu i ozbiljnu pretnju po život oštećene ili njoj bliskog lica.

Milena Vasić iz Komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM, koja zastupa Snežanu Čongradin, ističe da je podnela prigovor na rešenje o odbacivanju krivične prijave.

„Tužilaštvo je na izuzetno uzak način tumačilo pretnju u konkretnom slučaju, nerazumevajući njenu multimedijalnost. Pretnja ne mora da bude verbalna, već može da bude izražena i gestom, što je ovde i bio slučaj. Ovakvom odlukom, tužilaštvo je poslalo veoma pogrešnu poruku kako novinarima, tako i onima koji bi da im prete. Ta poruka glasi ‘ako pronađete odgovarajuću formu, možete novinarima da pretite nekažnjeno'“, kaže Vasić, dodajući da se znatno drugačiji standardi koriste kada se ocenjuje nivo ugroženosti javnih funkcionera.

Porukama koje je Čolić slao Snežani Čongradin prethodilo je njeno gostovanje u emisiji Kvaka 23, u produkciji agencije Fonet. U emisiji je Čongradin govorila o presudama međunarodnih sudova za ratne zločine, što je isprovociralo Čolića. Kako je ispričao prilikom saslušanja u tužilaštvu, njega je posebno pogodila izjava da je Republika Srpska genocidna tvorevina, pošto je bio prinuđen da izbegne iz Bosne i Hercegovine, gde je živeo do početka rata.

Snežana Čongradin navodi da je nije iznenadilo odbacivanje krivične prijave, koju je u njeno ime podnelo Nezavisno udruženje novinara Srbije.

„Štaviše, imajući u vidu dosadašnju praksu državnih institucija u odnosu na intezitet pretnji koji se novinarkama i novinarima upućuju u ovdašnjoj javnosti, iznenađujuće je bilo to da su uopšte reagovali na prijavu protiv ovog nasilnika, koji je očigledno opsednut mojim radom“, kaže ona.

Napominje da tvrdnja da su srpske snage počinile genocid u Srebrenici nije stvar slobode govora, čije privilegije kao novinarka koristi, već presuda Haškog tribunala, koji država Srbija priznaje.

„Da će da ‘pusti svoje pirane na mene’ zbog tvrdnji o ovoj sudski dokazanoj činjenici, koju, ponovimo, priznaje država Srbije, a time i njen predsednik Aleksandar Vučić, takođe nije sloboda govora, već direktna pretnja koja ugrožava moju fizičku bezbednost. Bizarno je, ali da nema ovakvih napada, u javnosti se verovatno ne bi ni ovoliko malo pominjala odgovornost političara zbog krivotvorenja činjenica u ratu, usled pokušaja da operu svoju savest isprljanu ratno huškačkom retorikom, koja podjednako pogađa i građane Srbije, kao i sve druge narode na koje je usmerena“, zaključila je Čongradin.

Komentari

Vaš komentar