Odbijen zahtev za odbacivanje optužnice za ubistvo Olivera Ivanovića

Vesti 11. maj 202112:53 > 12:53
AFP/Armend Nimani

Apelacioni sud odbio je zahteve za odbacivanje optužnice u vezi sa dokazima u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, prenosi Ekspres.

U obrazloženju se navodi da su žalbe advokata odbijene kao neosnovane, prenosi Kossev.

Povezane vesti

„Apelacioni sud Kosova odbio je kao neosnovane žalbe branilaca za odbacivanja optužnice i osporavanje dokaza u slučaju okrivljenih N.S, M.R, S.A, D.M. i R.B. Potvrđena je odluka Osnovnog suda u Prištini od 2. marta i ovaj krivični postupak će se nastaviti u skladu sa pravilima krivičnog postupka“, navodi se u obaveštenju.

Optuženi se terete za krivična dela „teško ubistvo“, „Učešće ili organizacija organizovane kriminalne grupe“, „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ i „Neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja“.

„Tročlano veće Posebnog odeljenja Apelacionog suda utvrdilo je da je prvostepeni sud pravilno postupio odbivši zahteve branilaca optuženih za odbacivanje optužnice i osporavanje dokaza kao neosnovanih, jer nema nijednu od predviđenih pravnih okolnosti koje tako nešto određuju“, kaže se u obaveštenju o žalbi.

Inače, prvobitno je kosovsko Specijalno tužilaštvo 27. decembra 2019. godine podiglo optužnicu protiv Nedeljka Spasojevića, Marka Rosića, Silvane Arsović, Dragiše Markovića, Žarka Jovanovića i Radeta Basare zbog krivičnih dela „Učešće ili organizacija organizovane kriminalne grupe“, „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“, „Pomoć u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo“, „Neovlašćeno držanje, kontrola ili držanje oružja“, „Otkrivanje službene tajne“, „Zloupotreba službene dužnosti u izvršenju“ i „Manipulacija dokazima u saizvršilaštvu“.

Prvo ročište održano je 11. februara 2020. godine, dok je Osnovni sud u Prištini 6. aprila 2020. godine odbio zahteve za odbacivanje optužnica i prigovore na dokaze.

Nakon žalbi četvorice advokata, Apelacioni sud je odobrio žalbe branilaca i slučaj je vraćen na ponovno suđenje.

Prema žalbi, vraćanjem na prvostepeni sud, protivrečnosti bi trebalo da se eliminišu davanjem mogućnosti tužiocu za izjavu ili ispravljanje i dopunu optužnice.