Lalić govorio o Skaj aplikaciji i zašto se odlučio na saradnju s tužilaštvom

Vesti 29. nov 202211:23 > 13:58 16 komentara

Svedočenjem okrivljenog saradnika Srđana Lalića u Posebnom odeljenju za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu nastavljeno je suđenje Belivukovom klanu za sedam teških ubistava i druga krivična dela. 

Na samom početku predsednica sudskog veća saopštila je da su odbijeni svi zahtevi za izuzeće svih tužilaca, koje je na prethodnom ročištu podneo Vladimir Petrović, advokat drugooptuženog Marka Miljkovića.

Za reč se najpre javio advokat Petrović koji je nakon saopštene odluke o odbačaju njegovih zahteva kazao da se, prema njegovom mišljenju, narušava pravo na pravično suđenje okrivljenima.

POVEZANE VESTI:

Prema njegovim rečima, to pokazuje nedavno saopštenje Višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića u kom Belevukove tvrdnje o učestvovanju u rušenju u Savamali naziva njegovim priznanjem za šta ne postoji krivična prijava.

Takođe, tvrdio je dalje Petrović, da se pravično suđenje onemogućava i time kako u Skupštini Srbije o Belivukovom klanu govore najviši članovi Srpske napredne stranke, čiji je i sam član od njenog osnivanja.

Za reč se javio i Marko Miljković, ponovo noseći sa sobom Zakon o krivičnom postupku i beleške otkucane na desetinama strana. On je, kako je rekao, imao da iznese određene proceduralne primedbe. Sugerisao je predsednici sudskog veća da bi trebalo preciznije odrediti način na koji će okrivljeni saradnici svedočiti.

S obzirom na to da okrivljeni saradnik po zakonu ne sme da koristi beleške za razliku od optuženih koji smeju, Miljković je naglasio da teze koje okrivljeni saradnici imaju treba da budu dodatno šture.

S obzirom na to da je Lalić trebalo da nastavi da svedoči o Skaj aplikaciji i Skaj telefonima, branioci optuženih su se oštro usprotivili tome nagovestavajući da sudsko veće još uvek nije donelo odluku da li će se Skaj koristiti kao dokaz.

Svoj stav izeo je zamenik tužioca za organizovani kriminal Zoran Babić. „Očigledno je Skaj trn u oku okrivljenima. Zakonito je nabavljena aplikacija i korišćena je prilikom komunikacije u vezi sa svim izvršenim krivičnim delima. Zabranjivanje saradniku da priča o Skaj aplikaciji značilo bi zabranjivanje da govori o izvršenim krivičnim delima u kojima su učestvovali i drugi okrivljeni ali on sam. U suprotnom njegov iskaz bio bi nepotpun.“

Nakon ovoga okrivljeni saradnik Srđan Lalić je nastavio svoje svedočenje koje je prekinuto na prethodnom ročištu. Govorio je o Skaj aplikaciji i Skaj telefonima koje je grupa Veljka Belivuka koristila.

On je inače pred sudom tokom svog izlaganja ranije, tvrdio da je bio distributer za Skaj telefone preko svoje privatne firme. Najpre dok je jedno vreme boravio u Pragu, gde se, prema njegovim rečima, „sklonio“ nakon ubistva karatiste Vlastimira Miloševića na tramvajskim šinama, a potom je nastavio i po povratku u Srbiju.

Podsetimo, sadržaj Skaj aplikacije jedan je od krunskih dokaza tužilaštva protiv Belivukovog klana.

Tu aplikaciju za zaštićenu komunikaciju između sebe su koristili članovi ove kriminalne grupe. Dešifrovala ju je francuska policija i podatke je dostavila srpskoj. Na osnovu poruka i fotografija iz Skaja tužilaštvo je zaključilo na koji način su pripadnici ove kriminalne grupe otimali i mučili svoje žrtve, pripremali i izvršavali ubistva, ali i nabavljali oružje i kupovali i prodavali drogu.

Odbrana optuženih na sudu pokušava da ospori ove dokaze, jer tvrdi da su dobijeni na nezakonit način. Te je iz tog razloga ključno svedočenje okrivljenog saradnika Srđana Lalića, koji priznaje da je član Belivukove kriminalne grupe, a koji je pristao da sarađuje sa tužilaštvom i priznao je sva krivična dela koja mu se po dve opružnice u ovom postupku stavljaju na teret.

Odnos kavačkog klana ga motivisao na saradnju s tužilaštvom

U nastavku suđenja Lalić je odgovarao na pitanja zamenika tužioca za organizovani kriminal i predsednice sudskog veća.

Lalić je najpre objasnio da je pre godinu dana došao na ideju da sarađuje sa tužilaštvom, a da je između ostalog bio motivisan da tako učini odnosom koji je kavački klan imao prema okrivljenima.

Rekao je i da je u klanu bio rangiran odmah posle braće Budimir, koji su Belivuku i Miljkoviću, kao vođama bili najbliži.

Uklanjanje tela ubijenih bila Miljkovićeva ideja

Još detaljnije je opisivao na koji način je Belivukova grupa ubijala svoje žrtve i na koji način su se lišavali tela ubijenih, koja su prethodno sekli u delove i mleli u mašini za mlevenje, koja se nalazila u skrivenoj prostoriji u kući u Ritopeku.

Opisivao je detaljnu skrivenu prostoriju, na koji način se u nju ulazilo i šta se sve u njoj nalazilo.

Odgovarajući na pitanja zamenika tužioca, kazao je da im je za ceo proces od ubistva do uništavanja tela bilo potrebno u proseku od sat i po do dva.

Tvrdio je i da je takav način izvršavanja ubistava, bila ideja Marka Miljkovića, kako bi se tragovi u potpunosti sakrili i ne bi bilo moguće voditi sudski postupak za ta krivična dela.

Takođe je rekao da je svim okrivljenima instalirao aplikaciju Skaj i da su svi radili prodaju droge, osim Nebojše Jankovića, Vladimira Greka i Nikole Stefanovića, za koje nema saznanja.

„Spid“ se pravio na stadionu Partizana

Lalić je na ročištu ispričao da je bio zadužen za bezbednost prostorija te grupe ispod tribina stadiona Partizana, radovima koji su izvođeni u clju zaštite od pucnjave, zavarivanju kapija, rampama, fizičkoj zaštiti i video nadzoru.

Naveo je da je grupa imala sopstveni video nadzor, ali da su mu Belivuk i Miljković omogućavali da ide u zvanične prostorije, gde je bio server zvaničnih kamera stadiona, i da briše neke snimke.

Dodao je i da su članovi kriminalne grupe legitimisali neka lica na stadionu i oko njega i fotografisali im dokumenta, a da su svi njihovi pripadnici koji su bili angažovani kao obezbeđenje splavova i klubova bili uključeni u lanac distribusije kokaina i „spida“, koji se pravio u njihovim prostorijama na stadionu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare