Odbor za spoljne poslove EP usvojio Bilčikov izveštaj, Telekom ostao označen

Vesti 26. apr 202311:33 > 11:56 21 komentara
bilčik glasanje n1
N1

Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) usvojio je godišnji izveštaj i amandmane na izveštaj o napretku Srbije koji je primremio izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik, javlja evropski dopisnik N1.

„Moj izveštaj o Srbiji za 2022. upravo je usvojen sa 43 glasa za, šest protiv i pet uzdržanih“, objavio je Bilčik na Tviteru.

Izvestilac EP je najavio da će se o izveštaju o Srbiji 9. maja raspravljati na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta.

Poslanici Evropskog parlamenta trebalo bi i dan kasnije da glasaju o tom dokumentu.

„Bila mi je čast da služim kao izvestilac EP za Srbiju tokom svog mandata“, naveo je Bilčik.

Nakon glasanja na plenarnoj sednici, izveštaj postaje zvanična rezolucija Evropskog parlamenta o Srbiji.

Rezolucije EP nisu obavezujuće, ali predstavljaju važne smernice državama članicama koje donose odluku da li će se sa Srbijom napraviti pomak u pregovorima na putu ka EU, podseća EWB.

Telekom ipak ostao označen

Podsetimo, Telekom Srbija je, i pored lobiranja te kompanije, u usvojenom kompromisnom tekstu amandmana na Bilčikov izveštaj označen kao kompanija za koju postoji sumnja da zloupotrebljava svoj dominatan položaj na tržištu, kao i da vladajuća stranka koristi Telekom da bi povećala svoj uticaj na medije u Srbiji.

U kompromisnom tekstu izražava se zabrinutost zbog moguće državne finansijske pomoći Telekomu, što toj kompaniji daje „nepoštene tržišne prednosti u odnosu na konkurenciju i doprinosi slabljenju nezavisnih medija“.

U amandmanima se sa žaljenjem konstatuje da je REM dodelio četiri nacionalne frekvencije kanalima koji imaju istoriju kršenja novinarskih standarda, uključujući upotrebu govora mržnje i obmanjivanje javnosti. Posebno se navodi da je to televizija Happy, zbog „nepoštovanja izdatih upozorenja od REM-a, širenje dezinformacija i podržavanje narativa Kremlja o ruskom ratu u Ukrajini“.

Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić javno je odbacila zamerke EP.

U amandmanima se ponavlja i ozbiljna zabrinutost za stanje u oblasti slobode izražavanja i nezavisnosti medija, i navodi da je to „oblast koju treba rešavati kao pitanje od najvećeg prioriteta“.

Napredak u pregovorima samo ako se Rusiji uvedu sankcije

U izveštaju se pozdravlja činjenica da je članstvo u EU i dalje strateški cilj Srbije, ali se izražava žaljenje zbog „i dalje niskog nivoa usklađenosti Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU“, koji je, navodi se, pao sa 64 odsto u 2021. na 45 odsto u avgustu 2022, posebno kada je u pitanju rat Rusije protiv Ukrajine.

U amandmanima se naglašava da je Srbija jedna od retkih evropskih zemalja koje se ne pridržavaju sankcija EU protiv Rusije, i pozivaju se vlasti da pokažu nedvosmislenu privrženost međunarodnom pravu, vrednostima EU i da se usklade sa restriktivnim merama EU protiv Rusije.

EP ponavlja svoj stav da pristupni pregovori sa Srbijom treba da napreduju samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i ostvari značajan napredak u reformama vezanim za EU.

Rasvetljlavanje slučajeva Krušik, Jovanjica, Savamala

U kompromisnim amandmanima se ponavlja poziv Srbiji da pruži ubedljive rezultate u slučajevima od visokog javnog interesa, uključujući Krušik i Jovanjicu, kao i slučaj i Belivuk.

Istovremeno se izražava zabrinutost zbog malog napretka u ovim slučajevima od prošlogodišnjeg izveštaja i zbog navoda da je Darko Šarić vodio međunarodnu kriminalnu organizaciju dok je bio u zatvoru u Srbiji.

Evropski parlament ponovo upućuje poziv na rešavanje slučaja nezakonitog rušenja privatne imovine u naselju Savamala u Beogradu. Napominje se da je osuđeni policajac preuzeo isključivu odgovornost za ceo slučaj, a poziva se vlast da u potpunosti istraži slučaj i bez odlaganja krivično goni sve odgovorne osobe.

Podsetimo, predsednik Vučić izjavio je u ponedeljak da je on taj koji je doneo odluku da se gradi Beograd na vodi i da se ruše protivpravno izgrađene udžerice, a da su „kompletni idioti“ oni koji ga nisu poslušali da je trebalo te „udžerice“ koje su bile na tom mestu sruše usred bela dana.

U Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu su, međutim, nakon Vučićeve izjave rekli da se taj predmet i dalje nalazi u fazi predistražnog postupka, te da i dalje nije poznat identitet lica koja se sumnjiče za više krivičnih dela.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare