Odbor za obrazovanje juče nije hteo da raspravlja o targetiranju nastavnika FPN

Vesti 22. mar 202311:36 6 komentara
N1

Odbor za obrazovanje juče nije stavio na dnevni red zahtev da se osudi targetiranje nastavnika s FPN, izjavio je profesor FON-a, narodni poslanik i član tog odbora Vladimir Obradović.

Podsetimo, ispred Fakulteta političkih nauka (FPN) u Beogradu nedavno su osvanuli plakati sa natpisima „izdajnik“ i grbom OVK, a na fotografijama se nalaze neki od predavača na tom fakultetu – docentkinja Jelena Lončar, docent Stefan Surlić i vanredni profesor Marko Veković. Pre toga je bio najavljen skup istraživača i istraživačica sa FPN-a i sa Filozofskog fakulteta iz Prištine, koji je u međuvremenu otkazan.

Kako je naveo Obradović, gostujući u Novom danu, juče su na Odboru zahtevali, uz osudu, i da nadležna ministarstva (prosvete, unutrašnjih poslova) dostave šta je po tom pitanju do sada urađeno. Predsednik odbora Marko Atlagić nije hteo to da stavi na dnevni red, zahtev su podržali (Zoran) Lutovac, (Đorđe) Pavićević, ali to nije naišlo na podršku vladajuće većine da se juče time bavimo, naveo je Obradović.

On je rekao da će danas pismeno podneti zahtev za održavanje sednice o toj temi.

Smatra da je reakcija dekana Fakulteta političkih nauka trebalo da bude oštrija, kao i da treba da reaguje rektorat, ali i Ministarstvo nauke.

Kako je naveo, juče su na sednici rekli da treba da se prvo ispita, da se ne donose ad hok odluke… „Pa jel su ti ljudi sami lepili te plakate“, pita Obradović.

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu najoštrije je osudio napad na troje svojih nastavnika. „Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu je sačinio prijavu o ovom napadu na svoje nastavnike i predao je policiji. Zahtevamo od nadležnih organa da neodložno istraže slučaj i počinioce ovog grubog ataka na njihov ljudski i profesionalni integritet kazne“, navodi se u saopštenju fakulteta. Dodaje se da je FPN kao „istinska škola demokratije“ uvek štitio profesionalni i lični integritet svojih studenata, saradnika i nastavnika i da će tako biti i ovog puta.

Jelena Lončar, docentkinja Fakulteta političkih nauka, čiji se lik pojavio na plakatima, izjavila je za N1 da to jeste poziv na linč i da se razne ružne stvari pišu na društvenim mrežama. Održan je i skup podrške nastavnicima ispred fakulteta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare