Odbor za pravosuđe prihvatio set pravosudnih zakona

Vesti 27. jan 202311:34 0 komentara
N1

Članovi Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu prihvatili su set zakona iz oblasti pravosuđa koji se donose kako bi se zaokružila izmena Ustava Srbije, a koji će se u skupštinskoj raspravi naći početkom februara. Pomoćnik ministra pravde Vladimir Vinš rekao je da se predloženim zakonima menja način izbora sudija, predsednika sudova i javnih tužilaca.

„Izbor sudija i tužilaca izmešta se iz Skupštine Srbije i daje u nadležnost Visokom savetu sudstva (VSS) i Visokom savetu tužilaca (VST). Ubuduće će skupština biti nadležna samo za izbor vrhovnog javnog tužioca, koji se bira sa tri petine glasova za“, pojasnio je Vinš.

On je dodao da će poslanici umesto svih članova VSS i VST birati po četiri člana iz reda istaknutih pravnika, dvotrećinskom većinom ukupnog broja poslanika.

POVEZANE VESTI

Vinš je dodao da ako ne postoji potrebna većina, onda će pravnike i vrhovnog tužioca birati petočlana komisija koju čine predsednik Skupštine Srbije, predsednici vrhovnog i ustavnog suda, vrhovni tužilac i zaštitinik građana.

„Propisano je da sudijska i tužilačka funkcija bude stalna i nema više prvog izbora na tri godine“, rekao je pomoćnik ministra.

Kada je reč o ostalim zakonima, on je istakao da su predložene izmene u stvari terminološka uskladjivanja.

Poslanik Demokratske stranke Miodrag Gavrilović rekao je da njegova stranka neće podržati predloge, jer smatra da poslanici nemaju dovoljno podataka o javnim raspravama, da nisu dobili zaključke, nije jasno šta će biti bolje, da nije jasna podela vlasti, da je ostavljena mogućnost uticaja viših sudova na niže.

Poslanica Jelena Jerinić iz Zeleno levog kluba ocenila je da je proces donošenja zakona izigrao ideje konsultovanja.

„Sve od radnih grupa i okruglih stolova pa do javne rasprave je negacija glavne poruke Venecijanske komisije da radimo na pravnoj i političkoj kulturi. Prednacrti su objavljeni tek kad su poslati Venecijanskoj komisiji, a izveštaj sa javne rasprave objavljen je tek kad vlada usvoji predloge zakona. Sve je bajkovito, sve je nekako sprovedeno da se pokaže Savetu Evrope i Evropskoj komisiji da je ovo jedan otvoren i transparentan proces“, rekla je Jerinić.

Ona je rekla da ostaje veliki prostor za uticaj političke većine kroz izbor istaknutih pravnika.

Predsednik odbora Vladimir Đukanović apelovao je na ministarstvo da razmisli da se rok za izbor svih tela produži na dve godine, jer, kako je naveo, „ne veruje da će Skupština u kraćem roku uspeti da izabere istaknute pravnike potrebnom većinom“.

Vladimir Vinš je objasnio da će se zakoni i primenjivati tek kad budu izabrani VSS i VST, a da će do tada važiti stari zakoni.

Odbor je danas razmotrio Predloge zakona o sudijama, o uređenju sudova, o javnom tužilaštvu, o Visokom savetu sudstva i o Visokom savetu tužilaštva.

Bilo je reči i o izmenama Zakona o Ustavnom sudu, o izmenama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, o izmenama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine, o izmenama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije.

Razmotren je i Predlog zakona o izmenama Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne i izmenama zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa i akata.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!