Odbornici o besplatnim udžbenicima: Otkud sad novac, kako će se sprovesti tender

Vesti 21. dec 202210:37 8 komentara

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obećava - besplatni vrtići i udžbenici za svu decu na prostoru glavnog grada od naredne godine. Mila Popović iz Stranke slobode i pravde kaže da su oni o tome govorili godinama i pita se kako sada odjednom ima novca za to. Filip Tatalović iz Demokratske stranke dodaje da je "đavo u detaljima" i postavlja pitanje kako će se ti udžbenici nabavljati.

Podsećamo, budžet Grada Beograda za sledeću godinu predvideo je da od 2023. godine vrtići i udžbenici za svu decu budu besplatni, najavio je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Mila Popović iz SSP podsetila je da je tadašnji gradonačelnik Dragan Đilas prvi uveo besplatne udžbenike i to dva seta.

„SNS je to ukinuo prvo kad je došao, nije mi jasno kako odjednom sada ima u budžetu, mi smo govorili da ima novca i za udžbenike i za vrtiće, a sad gradonačelink kaže da se nastavlja sa starim projektima i najavljuje nove. Gde je novac odlazio sve ove godine, zašto nisu mogli da se uvedu udžbenici?“, dodaje odbornica.

POVEZANE VESTI:

Tatalović ističe da nabavka udžbenika mora da bude sprovedena na tenderu i da se tu postavlja pitanje kako će taj tender biti sporveden. Iznosi i predlog kako bi to trebao uraditi.

„Bilo bi dosta dobro da grad pozove profesora Kavčića i da kaže da li možemo da korstimo vaše besplatne udžebinke i da platimo samo troškove štampe. A moguće je i da ćemo udžbenike kupovati preko Sportvisiona kao što su dobili vaučere“, ističe Tatalović.

Sednica Skupštine grada Beograda na kojoj će se odlučivati o budžetu biće održana 26. decembra.

„Materijali su 5.708 strana, biće verovatno i dopuna, to su 43 tačke, od kojih je jedna tačka budžet što mora da bude posebna sednica. Jedna tačka su planovi javnih preduzeća, 35 preduzeća, svaka ima stotinak strana. Mi ćemo uraditi svoj posao, imaćemo analizu toga na vreme, iako pokušavaju da nas ometu. Kakva je pažnja javnosti u danu kada mi razmatramo 43 tačke, tu se SNS nada da će da sakrije nešto, da javnost nema vremena da se bavi time non stop“, kaže Tatalović.

Na pitanje da li će glasati za budžet u kome je navedena stavka o besplatnim udžbenicima i vrtićima, opozicioni odbornici kažu:

„Ne možemo glasati za budžet u kome se nalaze milioni za pogrešan metro koji su projektovali političari, koštaće nas tri puta više nego projekat iz 2012, koji su imali serviran na tacni, već bismo se vozili prvom linijom da su nastavili. I dalje ima besmislenih projekata, kao žičara na Kalemegdanu, jarbol, milioni za komunikaciju sa građanima, ne znamo šta je to. Mnogo stvari koje nisu u interesu građana. Grad ima duplo više novca, nema velike kapitalne projekte i nema novca za potrebe Beograđana“, smatra Mila Popović i dodaje:

„Videćemo ko će dobiti taj posao i kako će tender biti raspisan. Građani dobro znaju šta znači imati SNS, pokazali su na prošlim izborima kada su glasali za smenu ove vlasti. Ako smo svi u programu imali besplatne udžbenike i vrtiće, neće ostati bez toga, mi smo govirili i o besplatnim obrocima“.

„Za budžet se glasa u paketu, ovu meru i da podržimo moramo da vidimo šta se tu planira, da na račun Beograda ne profitira neka firma. To je samo jedan deo budžeta, da je samo jedna tačka možda bismo mogli da se složimo s tim. Da nam ne potrue budžet kao jednu tačku“, rekao je Tatalović.

Dodao je da se slaže da sva deca treba da imaju pristup vrtićima, ali da obrazovanje mora da počne što ranije.

„Da li vi mislite da Grad svoj novac treba da daje u izgradnju vrtića ili u dotiranje privatnih institucija? Ako nas pitate Grad tzreba da ulaže u sopstvene kapacitete, isto je sa GSP, vi dajete novac privatnicimna a GSP urušavate“, poručuje odbornik DS-a.

Kada je u pitanju situacija s vaučerima, Popović kaže Šapić radi isto ono što je radio na Novom Beogradu.

„Moguće da je ovo uvod u predizbornu kampanju, olekujemo izbore nraredne godine, ali to ne zavisi od nas, SSP to i traži, a očigčledno se Vučić i SNS kriju iza rečenice – ako opozicija traži izbore mi ćemo ih raspisati“, rekla je odbornica SSP-a.

„Šapić je SNS, bio je prvi na listi na kojoj je Vesić bio četvrti, niti Šapić pravi neki zaokret niti radi nešto mimo svoje stranke. To je čovek koji je prekršio zakon, nelegalno gradio kuću, nelegalno je ozakonio, doneo odluku da nemamo 15 dana grejanje u Beogradu, prekršio zakon s obzirom da budžet mora da ide na javnu raspravu, prošle godine smo imali Vesićeve tablete sada Šapićeve vaučere“, dodala je Popović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare