Odbrana optuženog za paljenje kuće novinara traži izuzeće predsednika dva suda

Vesti 19. jan 202114:197 komentara
Izvor: N1

Advokatica Vladimira Mihailovića, braniteljka drugooptuženog u sudskom procesu za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, tražila je izuzeće predsednika Drugog osnovnog suda u Beogradu i predsednika beogradskog Višeg suda.

Pošto je saopštena odluka da sudija Slavko Žugić ostaje u ovom postupku, saopštilo je Udruženje novinara Srbije, advokatica Zora Dobričanin Nikodijević rekla je da je sudija Žugić „najgrublje prekršio pravo na odbranu“ optuženog Mihailovića.

„Tražim izuzeće svih u ovoj zgradi“, izjavila je ona, navodeći da tokom tridesetogodišnje advokatske karijere nije tražila „tolika izuzeća“.

Kazala je da „ne vidi razlog za brzinu i paniku“ u tom sudskom postupku i ocenila da je sudijama „cilj da osude Dragoljuba Simonovića i Vladimira Mihailovića“.

UNS u saopštenju navodi da odbrana tvrdi da su „ubrzavanjem procesa“ optuženi lišeni prava na odbranu, dok oštećena strana dve godine čeka sudski epilog.

Na ročištu u utorak, sudija je najavio završne reči, ali je zahtev Dobričanin Nikodijević za izuzeće predsednika Drugog osnovnog i Višeg suda u Beogradu odložio završnu fazu sudjenja za paljenje kuće novinara.

Milan Jovanović, novinar portala Žig info, kazao je za UNS da „ne vidi kraj suđenju“ za paljenje njegove kuće.

„Očekujem da će se odbrani ostvariti želje da sudiju isprate u penziju i da ovaj sudski postupak krene ispočetka. Njihova jedina odbrana je opstrukcija suđenja“, ocenio je on.

Sledeće ročište zakazano je za 1. februar, a Jovanović je rekao da nije optimista da će se tada otići korak dalje u procesu.

Milanu Jovanoviću su kuća i ostala imovina u podmetnutom požaru izgoreli u decembru 2018. godine.

Suđenje okrivljenima, bivšem predsedniku Opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću, bivšem policajcu iz Grocke Vladimiru Mihailoviću, Igoru Novakoviću i Aleksandru Marinkoviću, počelo je u aprilu 2019. godine.

Marinković, okrivljen da je direktni izvršilac za krivično delo, u bekstvu je, te mu se sudi u odsustvu.

Komentari

Vaš komentar