Odbrana Simonovića tražila izuzeće sudije, Jovanović govorio o paljenju kuće

Vesti 01. feb 202118:36 > 18:39 0 komentara
N1

Odbrana Dragoljuba Simonovića, okrivljenog da je naložio paljenje kuće novinara Milana Jovanovića u Grockoj, danas je podnela čak četiri zahteva za izuzeće sudije, ali su oni odbijeni, objavilo je Udruženje novinara Srbije (UNS), navodeći da je tužilac zatražio osuđujuću presudu, a za okrivljenog Dragoljuba Simonovića osam godina zatvora.

Izricanje presude se približava, jer se na današnjem ročištu odmaklo i sa završnim rečima koje su izneli tužilac i oštećeni, kao i advokatica oštećenih, navodi UNS.

Posle niza zahteva advokata bivšeg čelnika opštine Grocka koji su na svim instancama pokušali da sudiju danas isključe iz ovog postupka, zamenik javnog tužioca Predrag Milovanović, oštećeni novinar Milan Jovanović i Jela Deljanin, kao i njihova advokatica Ana Matić Alimpijević izneli su završne reči.

POVEZANE VESTI

Novinar Žig infa Jovanović i njegova supruga Jela Deljani prvi put su u sudnici govorili kakve posledice imaju posle dve godine od noći kada im je u podmetnutom požaru izgorela imovina i šta im je ta vatra, iz koje su pukom srećom pobegli, odnela.

Oboje su uvereni da pravda neće biti slepa, a da će presuda za optužene biti osuđujuća.

„Uplakani, uplašeni stojite u spavaćici i posmatrate kako plamen proždire sve što imate, a vi ste nemoćni da bilo šta uradite. Oko vas se širi miris paljevine. Odjedanput shvatite da ste beskućnik. Odjedanput nemate nijednu svoju stvar, morate da budete na teretu drugih, nosite tuđu garderobu, spavate u tuđoj kući“, rekla je supruga novinara.

Jela Deljanin je naglasila da nisu materijalne stvari te koje nedostaju već uspomene – „fotografije koje nikada nećete pogledati, a podsećaju na davne i srećne trenutke, na detinjstvo, mladost, decu, unuke“, a da je „spokojan i miran san izgubljen“.

Kako navodi UNS, u završnim rečima Jovanović se osvrnuo na ceo sudski postupak, uz ocenu da se odbrana bavila proceduralnim pitanjima i nastalom materijalnom štetom, a da nije čuo niti jednu reč negiranja krivice.

„Odbrana se više trudila da utvrdi koliko je supruga imala zavesa i goblena, nego da odagna sumnju da je Simonović nalogodavac zločina koji mi je pričinjen“, rekao je on.

Novinar portala Žig info smatra „da nije veliko i značajno novinarsko ime“ i da, zapravo, „niko ne bi čuo za njega da mu kuća nije zapaljena“.

„Žig info je mali medij koji se ipak usudio da pisanjem dirne u osinje gnezdo i interese nekih velikih igrača, većih i od samog Simonovića. Zato je važna presuda koju ćete doneti – da pokaže da se istina ne može ućutkati, da ne sme da postoje nedodirljivi, da zločin ne sme ostati nekažnjen“, naveo je Milan Jovanović.

„Supruga noću ne spava“

Najveća bol za Jovanovića su „strašne“ posledice koje trpi njegova supruga nakon te noći kada im je kuća zapaljena.

„Ona više ne spava noću. Slušam njene korake na terasi, pretrne od straha na svaki šum. Od jake i zdrave žene postala je srčani bolesnik, koji se leči na neuropsihijatriji. To je ono što me danas boli“, naveo je Jovanović.

Advokatica oštećenih Ana Matić Alimpijević naglasila je da su u jesen 2018. godine okrivljeni Dragoljub Simonović i Vladimir Mihailović „skovali plan u kafani, na porodičnom slavlju“.

„Ne smemo zaboraviti da su bliski prijatelji, da je Simonovićeva ćerka kuma sa Mihailovićima, a što se kaže u narodu ‘kum nije dugme’. Kad stariji kum zatraži da mu mlađi kum u nečemu pomogne, ko to može da odbije. Naročito ako je stariji kum predsednik opštine i poslodavac kumice, a mlađi kum pripadnik elitne interventne brigade MUP“, rekla je Matić-Alimpijević.

Cilj je bio, navela je Jovanovićeva advokatica, da se ućutkaju novinari Žig infa, a da je sve počelo još u oktobru 2018. godine kada je Željku Matorčeviću, uredniku tog portala, „razbijen nos na ulici“, a da za to još niko nije odgovarao.

„Kako ni polomljen nos nije naterao Željka Matorčevića da ugasi portal, prešlo se na kovanje paklenijeg plana. Da, baš paklenog. Od više hiljada stepeni celzijusovih“, rekla je ona.

Zamenik tužioca Predrag Milovanović naglasio je da ovaj slučaj treba sagledati u kontekstu položaja novinara i medijskih radnika, te da je nastao posle višegodišnjeg sukoba koji su Simonović i Jovanovića imali zbog istraživačkih tekstova na portalu Žig info, a da je za sve to bilo i potvrda na sudu.

„Odbrana je osporavala da je Milan Jovanović novinar, a Žig info medij. Pokušala je da banalizuje štetu osporavanjem izveštaja sudskih veštaka. Prešlo se na sekundarnu viktimizaciju žrtvi nipodoštavanjem da se stvari mogu reparirati, a ne menjati, da se garaža, koja je bila epicentar požara, ne mora rušiti “, rekao je tužilac.

Tužilaštvo traži maksimalnu kaznu

Među okrivljenima, tužilac je za sve našao olakšavajuće okolnosti, osim za bivšeg predsednika opštine Grocka Simonovića, za kojeg je rekao da je sa umišljajem, direktno naložio paljenje automobila novinara kako bi se novinar zastrašio, te da je njegovo ponašanje „cinično, ironično, bez empatije“ prema oštećenima.

Za Dragoljuba Simonovića, tužilaštvo traži maksimalnu kaznu od osam godina.

Drugooptuženi Vladimir Mihailović, ocenio je tužilac Milovanović, kao aktivni pripadnik MUP zloupotrebio je uniformu, ponizio službu. Predložio je da mu sud izrekne kaznu od pet godina zatvora.

Za Aleksandra Marinkovića, koji se sumnjiči da je direktni izvršilac napada i kojem se sudi u odsustvu, predložio je kaznu od šest godina zatvora, ističući da je on višestruko osuđivan, te da je u tom trenutku imao 25 godina, a da je pokazao nepoštovanje suda.

Sledeće ročište, na kojem će advokati odbrane i okrivljeni izneti završne reči, zakazano je za 11. februar u 12 sati, u zgradi Palate pravde.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!