Odbrana Tačija i ostalih napada haško tužilaštvo, početak suđenja nepoznat

Vesti 14. sep 202114:26 > 19:581 komentar

Haški proces bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i još trojici optuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-1999. godine, ne može početi pre leta 2022, tvrdila je u utorak odbrana optuženih. Današnja statusna konferencija u Hagu protekla je u optužbama odbrane na račun tužilaštva, zbog kašnjenja sa dostavljanjem materijala.

Statusna konferencija za pripremu suđenja Hašimu Tačiju i ostalima protekla je u razmeni optužbi između tužilaštva i odbrane.

Odbrana optužuje tužilaštvo da ne radi profesionalno, da ne dostavljaju dokumenta i dokaze odbrani na vreme, kao i da su obmanuli i odbranu i sud, jer su, kako navode, tek pre mesec dana obelodanili 75 odsto te dokumentaicje.

Sada tužilaštvo odbija da kaže koliko toga još ima, kao i dodatnu kategorizaciju koju traži odbrana. Zbog toga je odbrana nezadovoljna.

„Šta u stvari možemo da očekujemo, koju količinu i kakvu vrstu dokumenata? Dal i se radi o nekoliko ili hiljadu dokumenata? Mislim da je bitno da se to kaže“, rekao je Tačijev zastupnik Gregori Kiho.

Tužiteljka Kler Louson je odgovorila: „Nažalost ne mogu biti ništa preciznija nego što sam već bila. Mi smo zatražili odlaganje roka ali ne znam koliki je obim materijala koji ćemo dostaviti“.

Zamerke tužilaštvu izneo je i Ben Emerson, advokat bivšeg predsednika Skupštine Kosova Kadrija Veseljija.

„Imamo posla sa tužilaštvom koje ni po jednoj stavki ne uliva poverenje… Mi smo sada u situaciji da se tužilaštvo često ponaša neprofesionalno i tome mora da se stane na put“, rekao je Emerson.

Na to je tužiteljka zatražila od predstavnika odbrane da se izjašnjavaju na civilizovan način.

I dalje je sasvim neizvesno kada bi moglo da počne suđenje Hašimu Tačiju, Kradiju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, optuženim za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti nad najmanje sto ljudi na Kosovu i severu Albanije.

Razlog za to je što tužilaštvo nije na vreme i po planu dostavilo svu dokumentaciju odbrani.

U sredu u 9.30 počinje prvo suđenje u „Haškom sudu za kosovo“. tada će pred sudsko veće stati Saljih Mustafa, optužen za ratne zločine nad šest osoba na Kosovu.

Komentari

Vaš komentar