Odbrojavanje do početka sprovođenja mera Prištine, Beograd kaže – kriza u najavi

Vesti 30. jul 202219:16 > 21:4759 komentara

Iz Prištine najavljuju da je sve spremno za preregistraciju vozila koja nose srpske registarske oznake gradova na Kosovu kao i za recipročne mere za srpska lična dokumenta. Iz Beograda poručuju da su zabrinuti zbog jednostranih postupaka Prištine i pozivaju Kvintu da spreči, kako navode, veliku krizu. Tokom dana se predsednik Aleksandar Vučić sastao sa Srbima sa Kosova a o tome će, kako je najavljeno, javnost izvestiti sutra.

Pročitajte još:

Prvi dan vikenda kosovski premijer Aljbin Kurti iskoristio je da se obrati na sprkom jeziku i podseti da je sve spremno za ponedeljak i primenu recipročnih mera za srpska dokumenta i početak preregistracije srpskih tablica koje glase na gradove na Kosovu.

„Dragi sugrađani, kada govorimo o pravu i pravdi a time i suverenosti države, moramo govoriti i o reciprocitetu u smislu korišćenja ličnih karti na teriotiriji naše države. Ovo što mi počinjemo od 1. avgusta Srbija je počela da sprovodi pre 11 godina“, rekao je predsednik Vlade Kosova.

Kurti poručuje – u pitanju je poštovanje zakona.

Nakon toga smo saznali da je Kosovo bila i tema na dnevnom redu sednice predsedništva Srpske napredne stranke.

„Razmatrajući aktuelnu političku situaciju u zemlji, u regionu da smo konstatovali ozbiljnu zabrinutost povodom činjenice da albanska strana na Kosovu i Metohiji priprema bukvalno pakao u narednim danima“, rekao je odlazeći ministar inostranih poslova i funkcioner SNS Nikola Selaković.

Kurti nas uvodi u period najsloženije situacije koja preti da preraste u krizu sa nesagledivim posledicama i pretvori se u kataklizmu – poručuje na vanrednoj konferenciji direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković.

Kurti se kaže poziva na sporazum iz 2011. godine.

U tom sporazumu, između ostalog, piše:

Tačka 3: Administrativna infrastruktura za izdavanje svih dokumenata koji su potrebni za registraciju vozila sa registarskim tablicama koje izdaju vlasti Kosova će biti postavljena u novembru 2016. godine.

Tačka 7: Obe strane i EU će sprovoditi informativnu kampanju kako bi se stanovnicima na koje se odnosi ova mera objasnili modaliteti preregistracije vozila. Dalji razgovori o delokrugu i modalitetima takve informativne kampanje će biti vođeni na grupi za implementaciju.

Dogovorom iz 2016. je onaj iz 2011. delom potvrđen ali je novina bilo uvođenje nalepnica koje bi bile prelepljivane na simbole preko registarskih oznaka. Primena ovog dogovora je počela nakon krize na prelazima Jarinje i Brnjak iz septembra prošle godine.

„A to da on protivpravno i jednostrano ide na ukidanje srpskih ličnih karata, srpskih registarskih tablica, to nigde ne piše“, kaže Petar Petković, direktor kancelarije za KiM, i dodaje: „On želi da istisne postojanje države Srbije sa prostora Kosova i Metohije“.

Petković najavljuje i da će Srbi krenuti u formiranje Zajednice srpskih opština.

N1

„Ja sam uveren da će to podržati i Evropska unija i zemlje Kvinte i Zapad. Zato što je Zajednica srpskih opština nešto što je dogovoreno Briselskim sporazumom. Svi su prihvatili taj sporazum. I mi ne bi imali ovu krizu da imamo Zajednicu srpskih opština. Jer Srbi više nemaju šta da čekaju. Koga da čekaju? Da čekaju Aljbina Kurtija da formira Zajednicu srpskih opština. Pa vidite on kaže da nikada neće biti formirana ta zajednica“, kazao je on.

Ovo nije prvi put da srpski zvaničnici najavljuju samostalno osnivanje Zajednice. Na naše pitanje kada će osnovati direktor Kancelarije za KiM ne daje konkretan odgovor.

Za sada poziva Kvintu da izvrši pritisak i zaustavi Prištinu sa jednostranim i protivpravnim odlukama. Za krizu koja može izbiti u ponedeljak, prema njegovom mišljenju, odgovornost biće na Kvinti.

N1

Na severu Kosova već neko vreme traje kampanja pod sloganom „Nema predaje KM ostaje“. Ali nije poznato ko je njen organizator. Poruke su ispisane na plakatima, lecima koji su stavljani na automobile a postoji i instagram stranica pod tim nazivom.

Portal KoSSev je uradio anketu na društvenim mrežama sa pitanjem da li će uklanjati svoje KM tablice i uzeti kosovske – od 1.000 onih koji su odgovorili, 65 procenata kaže da to neće učiniti.

A da li je bilo reakcija iz Prištine, saznajte od reporterke N1 Zane Cimili:

Komentari

Vaš komentar