Odbrojavanje do sednice parlamenta o Kosovu: Jedinstvo – „najskuplja“ srpska reč

Vesti 29. jan 202319:0936 komentara

Razgovoraće predsednik sa svima o svemu, a za početak na posebnoj sednici o Kosovu odgovarati na pitanja poslanika. Ali, iako je Skupština po Ustavu jedna od tri grane vlasti, o Kosovu se posebno sastajala svega nekoliko puta. Predsednik Skupštine ovu sednicu naziva prilikom da se pokaže jedinstvo, a već je, međutim, jasno da različite stranke različito definišu cilj jedinstva.

Od potpisivanja Briselskog sporazuma koji je, pošto je već bio parafiran, predstavljen tadašnjem sastavu parlamenta, Skupština je sazivana da glasa o izveštajima o toku pregovora tri puta – poslednji put, u septembru prošle godine. Do Briselskog sporazuma u Skupštini su povremeno usvajane rezolucije o Kosovu i pregovoračkim okvirima.

POVEZANE VESTI

„Nije se parlament ni pre toga preterano mnogo bavio Kosovom iako je to uvek goruća tema i nije bilo da je parlament doneo neku odluku. Ali na primer, parlament je odbacio formalno Ahtisarijev plan. Zato kažem da je ovo sada, možda, videćemo kako bude zakazan, situacija gde će se razgovorati o nečemu što tek treba da se desi i da se čuje od narodnih poslanika šta oni misle“, kazala je Mirjana Nikolić iz Otvorenog parlamenta.

No, ako je suditi po prethodnim sednicama, i ne samo onim posvećenim Kosovu, malo je nade da će mišljenje opozicioih poslanika biti i uzeto ozbiljno u obzir.

„Šta god da budu govorili i vlast i opozicija, na kraju samo zavisi od toga da li predsedavajući zvoni ili ne zvoni. I biće usvojeno šta god da donese predsednik Skupštine i predsednik Srpske napredne stanke u Skupštinu, bez obzira da li poslanici uopšte slušaju njega šta on priča“, kaže Nikolić.

Kako je deo opozicije odbio predlog da učestvuje u konsultacijama, ova sednica skupštine će biće više javno saslušavanje ili slušanje predsednika Republike i važno da makar protekne civilizovano, bez dobacivanja i pretnji ulicom, kaže Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

„Ovo je sad vrlo važan momenat. Ništa nije odlučeno i zbog toga ja mislim da je minimum da se stvore uslovi da jednog dana imamo sednicu na kojoj će se raspravljati platforma pregovora. Ovaj famozni evropski predlog je okvir, mora se napraviti strategija, moraju se napraviti pregovarački timovi“, dodaje Janjić.

No i taj važan momenat moguće je da će biti ispušten a sednica opet mesto za skupljanje poena kod birača i potom glasanje kao i prethodnih nekoliko puta . Janjić se nada da će se postići dvotrećinska većina onih, i vlasti i u opiziciji koji su za pregovore koji bi svi imali mesto u pravljenju buduće strategije i pridobijanja javnosti. Odgovornost da se stvore uslovi za javnu raspravu je na vladajućoj većini, ističe Janjić.

Komentari

Vaš komentar