Odlikovani za Sretenje: Mihajlović, Kovač, Ristovski, Bojić, Verica Rakočević

Vesti 15. feb 202313:50

Ministar za rad i socijalnu zaštitu stanovništva Azerbejdžana Sahil Babajev, nekadašnji beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel, fudbaler Siniša Mihajlović, glumac Lazar Rustovski, modna kreatorka Verica Rakočević... neki su od dobitika odlikovanja povodom današnjeg Dana državnosti Srbije. Dodeljeno je 169 odlikovanja koja je u zgradi Predsedništva u Beogradu danas uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pročitajte još:

Vučić je prilikom dodele ordenja naglasio da ono „svedoči da Srbija ne zaboravlja prijatelje države, koji su učinili nešto za nju i njene građane“.

„Prihvatajući ga, vi ste se svrstali u red pojedinaca i institucija bez kojih Srbija ne bi bila ono što jeste. Vi koji ste povodom Dana državnosti Srbije, Sretenja, zaslužili ovo blistavo odlikovanje, znajte da su u vas uprte oči naših građana, kao i njihovo neiscrpno poverenje u vašu ljubav i lepe namere“, rekao je Vučić.

Vučić: Srbija pritisnuta sa svih strana

Vučić je naveo da je danas Srbija „pritisnuta s različitih strana“, a mora da bude „svoja na svome“, da se „brine i čuva svoja država, narod i da gleda u budućnost“.

„Bez obzira na to koliko ćemo sa jedne strane imati dobronamernih i koji će nas ubeđivati da je izbor te strane baš jedini dobar za našu zemlju i koliko ćemo jednako takvih imati sa druge strane, koji će nas neumorno ubeđivati da je baš izbor za tu stranu jedini moguć za Srbiju i njen opstanak, mi nemamo ništa od ta dva izbora, imamo samo jednu mogućnost – a to je da budemo svoji na svome“, rekao je predsednik.

Ko su odlikovani

Tanjug/ Zoran Žestić

Ordenom srpske zastave prvog reda odlikovani su ministar za rad i socijalnu zaštitu stanovništva Azerbejdžana Sahil Babajev, dugogodišnji beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar i bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel.

Ordenom srpske zastave trećeg stepena odlikovana je Elena Mina za doprinos razvoju i jačanju bilateralnih odnosa Srbije i Kipra.

Sretenjskim Ordenom prvog stepena odlikovani su direktor Instututa za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ Milovan Bojić za zasluge u oblasti razvoja kardiovaskularne medicine, biblioteka Matice srpske za prikupljanje i očuvanje književnog fonda od istorijskog i kulturnog značaja, Jugoslovensko rečno brodarstvo a.d. Beograd povodom 130 godina uspešnog rada.

Taj orden su dobili i Beogradska filharmonija za zasluge u javnim i kulturnim delatnostima a povododm 100 godina postojanja, Balet Narodnog pozorišta u Beogradu za postignute naročite rezultate u oblasti baletske umetnosti i Institut za ratnu medicinu „Milovan Milovanović“ Medicinskog fakulteta u Beogradu povodom 100 godina postojanja.

Sretenjski Orden drugog stepena uručen je glumici Radmili Živković, Vukovom saboru u Tršiću, Narodnom muzeju u Nišu, Institutu za rudarstvo i metalurgiju Bor i Mašinskom fakultetu u Beogradu.

Sretenjskim Ordenom trećeg stepena odlikovani su Etnografski muzej SANU, Institut za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“, Gimnazija „Veljko Petrović“ Sombor, OŠ „Vuk Karadžić“ Sočanica, OŠ „Miladin Mitić“ Laplje Selo, Džez orkestar Big Bend RTS, Niški simfonijski orkestar, Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma „Martovski festival“, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ Čačak, Filmski festival u Sopotu, Gimnazija „Žarko Zrenjanin“ Vrbas.

Odlikovani su i Svetlana Stević za postignute rezultate u oblasti javnih i humanitarnih delatnosti, Živanka Radovančeva za zasluge u oblasti poljoprivrede, Bora Dimitrijević za zasluge u oblasti javnih i kulturnih delatnosti, Slavko Mitrović Cale za zasluge u oblasti muzičke umetnosti, Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca za zasluge u očuvanju istorijskih vrednosti i negovanju tradicije, Pozorište lutaka „Pinokio“, PTT muzej, Klinika za digestivnu hirurgiju, Prva hirurška Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Karađorđevom zvezdom prvog stepena odlikovan je glumac Lazar Ristovski, a posthumno i pripadnik Ministarstva odbrane i Vojske Srbije potpukovnik Dejan Stanojević, nekadašnji fudbaler i trener Siniša Mihajlović i kompozitor Kornelije Kovač.

Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena odlikovani su Jelena Mitrović za jačanje odnosa Srbije i Švajcarske Konfederacije u oblasti kulturnih i humanitarnih delatnosti, Slobodan Lalić za zasluge u očuvanju nacionalnog identiteta Srbije i njenih građana u Hrvatskoj, Dragan Bošković za zasluge u jačanju odnosa Srbije i SAD u oblasti informacionih tehnologija, Saša Dimitrijević za zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa Srbije i Norveške u javnim delatnostima, posebno u oblasti novinarstva.

Odlikovani su i Ranko Tomović za zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa Srbije i Poljske u javnim i privrednim delatnostima, Zoran Kalabić za zasluge u jačanju odnosa Srbije i Austrije u oblasti javnih i privrednih delatnosti i Aleksandar Nikolić za zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa između Srbije i Izraela.

Zlatnom medeljom za hrabrost „Miloš Obilić“ odlikovani su Dejan Pantić za ispoljenu izvanrednu požrtvovanost i hrabrost, a posthumno i poručnik Božidar Žugić za ispoljenu izvanrednu hrabrost i delo ličnog herojstva.

Zlatnom medaljom za zasluge odlikovani su Čen Danjen za postignute rezultate u oblasti književnosti i promociju Srbije u Kini, Milan Đurić za zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa Srbije i Mađarske u javnim i kulturnim delatnostima, Streljački savez Srbije, Društvo matematičara Srbije, Fond za inovacionu delatnost, Mile Poštić za postignute rezultate u oblasti muzičke umetnosti, Branimir Đokića za postignute rezultate u oblasti operske umetnosti.

Taj orden su dobili i Željko Lučić za postignute rezultate u oblasti baletske umetnosti, Konstantina Eduardoviča Kostjukova za zasluge u radu, dostignuća i ostvarenja u oblasti privrede, Radovan Raičević za zasluge i postignute rezultate u oblasti javnih delatnosti, Živadin Jovanović za postignute rezultate u oblasti javnih i humanitarnih delatnosti, Mlađen Cicović za zasluge u oblasti modnog dizajna, Verica Rakočević i Bojan Suđić, a posthumno i posthumno Fevzi Šilik za postignute rezultate u privrednim delatnostima.

Srebrnom medaljom za zasluge odlikovani su Izdavačko preduzeće Pravoslavna reč Novi Sad, Gabrijela Karluči za postignute rezultate u javnim delatnostima i doktor Jakša Vučičević za zasluge u negovanju i očuvanju srpske kulture i tradicije.

Zlatnom medaljom za revnosnu službu odlikovani su pukovnik Dragan Panić, pukovnik Žarko Nešić, pukovnik Predrag Kraljević, pukovnik Slavko Rakić, potpukovnik Vlada Glišić, potpukovnik Zoran Stevanović, major Ivan Radović i zastavnik prve klase Igor Bubalo.