Odloženo pripremno ročište u postupku protiv bivšeg predsednika opštine Palilula

Vesti 07. feb 202312:123 komentara
N1

U Višem sudu u Beogradu danas je odloženo pripremno ročište u postupku protiv Aleksandra Jovičića, bivšeg predsednika opštine Palilula i člana Srpske napredne stranke i devet njegovih saradnika za zloupotrebe u vezi sa nelegalnom gradnjom.

Pripremno ričište je odloženo zbog izostanka jednog od okrivljenih i Jovičićevog advokata.

Optužnica Višeg javnog tužilaštva Jovičića tereti za dva krivična dela trgovina uticajem u saizvršilaštvu, a za isto krivično delo optuženo je još osam osoba, dok se deveta osoba tereti za zloupotrebu službenog položaja. Naime, svi optuženi se terete da su zloupotrebama omogućili zaštitu investitorima, kako im inspekcija Opštine Palilula ne bi srušila njihove nelegalno izgrađene objekte.

Povezano:

Jovičića tužilaštvo tereti da je za mito od 10.000 do 60.000 evra, zajedno sa svojim optuženim saradnicima, omogućavao nezakonitu legalizaciju objekata u periodu od jula 2016. do novembra 2018, kada je građevinska inspekcija sa nadležnosti opštine prebačena na Grad Beograd.

I to tako što je Jovičić uticao na odgovorno lice za inspekcijske poslove na opštini Palilula da dalje utiče na građevinske inspektore da zloupotrebom položaja omoguće izgradnju objekata bez građevinske dozvole. Za to je od investitora usvojio 28,8 miliona dinara.

Podsetimo, Aleksandar Jovičić je uhapšen 1. juna 2021. godine, a u pritvoru je proveo dva meseca, posle čega mu je određen kućni pritvor.

Jovičić je na saslušanju negirao krivicu i tvrdio da nikad nije naredio da se nelegalni objekti legalizuju i tako zaštite od rušenja.

Prema policijskom zapisniku, a kako je NIN ranije objavio, prilikom pretresanja u stanu Aleksandra Jovičića pronađeno je više od 311 hiljada evra, pet hiljada američkih dolara i više od 10 miliona dinara. Takođe, pronađeno je i pet ručnih satova, koje je veštak procenio da vrede 2,3 miliona dinara. Jovičić je tada objasnio poreklo tek manje količine novca, rekavši da je 30 hiljada evra nasledio od oca, a deo su on i supruga 40 hiljada dobili na venčanju, dok su deo i štedeli.

Pripremno ročište je odloženo za 17. mart.

Komentari

Vaš komentar