Odloženo pripremno ročište u postupku „Jovanjica 2“

Vesti 06. maj 202112:39 > 14:15 4 komentara

U Višem sudu u Beogradu nije, kako je bilo predviđeno, održano pripremno ročište u postupku koji se u javnosti zove "Jovanjica 2", a u kom su optuženi pripadnici policije, Bezbednosno-informativne agencije i Vojnoobaveštajne agencije za pomaganje Predragu Koluviji, vlasniku najveće plantaže marihuane u Evropi.

povezane vesti

Reporterka N1 javlja da prvo pripremno ročište za „Jovanjicu 2“ nije održano pošto je posle sat vremena provedenih u sudnici sudija morao da ga odloži jer se za trojicu okrivljenih branioci nisu pojavili.

Advokati trojice optuženih, naime, nisu došli niti su poslali objašnjenje i sudija je morao da odloži priporemno ročište.

Za Predraga Koluviju došla je jedna advokatica, a drugi njegovi advokati se nisu pojavili. U sudnici se nije, javlja naš reporter pojavio ni Svetislav Bojić, koji je jedan od Koluvijinih branilaca, ali su ga novinari videli ispred zgrade suda, kao i da je ulazio i izlazio iz nje.

Inače, ne zna se koliko će ukupno biti pripremnih ročišta u ovom postupku, a tek kad se ona obave može da počne javni pretres koji je javan i mogu da mu prisustvuju novinari.

Javni pretres će zapravo predstavljati zvanični početak suđenja.

„Jovanjicom 2“ obuhvaćeni su, inače saradnici Predraga Koluvije, takozvani „prsten zaštite“ – a u pitanju su ljudi koji su mu, prema optužnici, pružali bezbednosnu zaštitu kako bi mogao da uzgaja nekoliko tona marihuane na dobru „Jovanjica“.

Optužnicom su obuhvaćeni i pripadnici MUP-a od kojih su neki visoko pozicionirani, kao i pripadnici BIA, ali i predstavnik VBA koji se nalazi u bekstvu i prema poslednjim saznanjima – otišao je u Ameriku.

Ostali optuženi u međuvremenu su bili hapšeni jula 2020.godine, nekoliko meseci pošto je otkrivena plantaža na Jovanjici i pošto je sa svojim prvim saradnicima uhapšen i Koluvija – prvooptuženi koji se tereti da je vođa kriminalne grupe koja se bavila uzgojom narkotika radi dalje distribucije.

Inače, tek kada se završe pripremna ročišta za Jovanjicu dva, sudija će doneti odluku da li će se dve optužnice – „Jovanjica 1“ i „Jovanjica 2“ spojiti u jednu što je zatražio tužilac iz straha da u oba postupka ne dođe do odugovlačenja i opstrukcije.