Odlukom suda, privremeno uklonjen sadržaj sa plagiranog portala Južnih vesti

Vesti 15. dec 202117:282 komentara
YouTube/Južne vesti

U procesu koji se po tužbi Južnih vesti vodi pred Privrednim sudom u Beogradu, sudija je doneo rešenje o privremenom uklanjanju sadržaja sa portala koji nosi isto ime i ima skoro identičan dizajn i logo kao Južne vesti.

Ovo je jedan od više sudskih postupaka koje su Južne vesti pokrenule protiv vlasnika i odgovornih lica, a vodi se zbog povrede žiga tog medija, preneli su na sajtu.

Povezane vesti

Svega nekoliko meseci od pojavljivanja sajt lažnih vesti je, za sada, privremeno uklonjen.

To je naložio Privredni sud, a na zahtev advokata koji zastupaju Južne vestii, koje ukazuju da je lažni portal prekršio zakon kada je skoro preslikao identitet starijeg i dobro poznatog medija.

„Mi smo uspeli da u tom delu dokažemo izvesnost postojanja povrede. Usvojena je privremena mera da se ukloni sadržaj sa sajta i po tome je postupljeno, a postupak se nastavlja dalje i na sledećim ročištima će se izvoditi dokazi za povredu žiga“, kaže advokatica Južnih vesti Jelena Blagojević.

Lažni sajt se razlikovao samo u domenu, gde je umesto com imao info, a posebno se razlikovao po sadržaju.

Ovaj portal je korišćen uglavnom za hvalospeve lokalnoj vlasti i servisne informacije, a bilo je i više izmišljenih tekstova, usmerenih ka glavnoj i odgovornoj urednici Južnih vesti Gordani Bjeletić.

Vlasnik domena je firma TV Super-Sat communication d.o.o. iz Beograda, koja je registrovana juna 2020, dok se sajt pojavio početkom 2021. Njen vlasnik i glavni i odgovorni urednik, prema javno dostupnim infomacijama, jeste Ivica Golubović.

Kako se navodi na sajtu Južnih vesti, Golubović iza sebe ima nekoliko firmi koje su zatvorene, u stečaju ili blokirane, a jedna od njih je ICI Finance Consulting. Osim toga, vodi i udruženje Rom press, a urednik je i TV Info 24. Firme koje vodi povezuju isti broj telefona i zajedničke adrese sa drugim medijskim kompanijama.

Istraživanje, kako navode Južne vesti, je pokazalo da je sve povezano sa medijskom mrežom iza koje stoji Zoran Majdak, koji se deklariše kao član SNS.

Pored tužbe za povredu žiga, protiv lažnih Južnih vesti je podneta i tužba za nelojalnu privrednu konkurenciju.

Komentari

Vaš komentar