Odnos Vučića i Radoičića: Od „nikada nismo razgovarali“ do bliskog saveznika

Vesti 08. okt 202319:25 72 komentara

Milan Radoičić nije ni cvećka, ni akademik ali je čovek broj jedan za zaštitu srpskog naroda na Kosovu. Tako je o doskorašnjem potpredsedniku Srpske liste proteklih godina govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Bilo je i dana kada je poznanstvo sa njim negirao. Nakon oružanog sukoba u selu Banjska reflektori su ponovo upereni prema Milanu Radoičiću. Vučić poznanstvo sa njim danas ne negira ali poručuje da će nadležni Radoičićevu ulogu u događajima na severu Kosova istražiti.

Ulica „kralja Milana“ – tako bi se u šali ili šapatom godinama pričalo za lokaciju na kojoj je živeo Milan Radoičić u severnoj Kosovskoj Mitrovici. Naglas ga je predsednik Srbije prvi put imenovao 2017. godine.

„Hvala im što čuvaju Srbiju na Kosovu i Metohiji jer je čuvaju oni. Oni i njihova deca. I Rakićeva i Jevtićeva i svakog od njih. I Radoičićeva i Stojanovićeva“, govorio je Vučić u septembru 2017.

Oktobra iste godine Radoičić je zajedno sa čelnicima Srpske liste i tadašnjim direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju otvorio šampanjac u znak izborne pobede Srpske liste. U tom trenutku nije imao stranačku funkciju.

Naredne godine predsednik Srbije veze sa Radoičićem negira.

„Nikad s njim nisam razgovarao. Možda je on bio na nekom sastanku gde sam ja bio, nikad telefonom, nikada uživo, da znam da sa njim razgovaram“, rekao je Vučić u februaru 2018.

Juna 2018. Radoičić izlazi iz senke i zvanično postaje potpredsednik Srpske liste. Iste godine od srpskog predsednika saznajemo da Radoičić nije cvećka, niti akademik, slikar, književnik, ni intelektualac.

„Milan Radoičić je, zato, za razliku od mnogih velikosrba, ne jedanput, uz sve druge stvari kojima ne mora uvek da se ponosi i kojima niko od nas nije srećan, bio uvek prvi na braniku severne Mitrovice“, rekao je Vučić krajem te godine.

U novembru 2018. je rekao da je Radojičić „dok nije ubijen ovom kampanjom bio čovek broj jedan za odbranu severne Mitrovice“ u smislu „zaštite našeg naroda“ i „u smislu onih koji bi pružili otpor Albancima“.

Nekoliko godina kasnije na sastanku u Raški predsedniku je poruku uputio lično Milan Radoičić.

„Gospodine predsedniče čuli ste sve ove hrabre momke šta su rekli. Ja ću vam sada reći jednu stvar u ime svih njih, da ćemo se mi sledeći put braniti do kraja – do smrti. A vi odlično znate da ja ne lažem“, rekao je Radoičić u oktobru 2021.

Da ni na poligrafu nije lagao po pitanju ubistva Olivera Ivanovića više puta je govorio Vučić.

„Pao je na nekim drugim temama, tako da znate da nije mogao da prevari poligraf jer je pao na nekim drugim temama. Ali je prošao poligraf po pitanju ubistva Olivera Ivanovića“, kazao je predsednik.

Na kojim temama je Raodičić pao javnost još uvek nije saznala, a tokom razgovora za Sky news pre dva dana savezništvo sa njim predsednik Srbije nije negirao.

Na pitanje da li je blizak saveznik rekao je: „Da, on… Mogu reći“.

Rekao je i da ne može da kaže da mu je Radoičić bio prijatelj, ali saveznik…

„Nema sumnje, on je bio potpredsednik Srpske liste“, kazao je Vučić.

Da su bili saveznici tokom događaja u Banjskoj – predsednik negira i uverava javnost da će nadležni ispitati ulogu Milana Radoičića.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare