Održan performans aktivista „Kreni-Promeni“ i UZUZ-a ispred REM-a

Vesti 15. jun 202212:47 > 13:09

Ispred zgrade Regulatornog tela za elektronske medije održan je performans aktivista Pokreta „Kreni-Promeni“ i Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti povodom peticija za oduzimanje frekvencije televizijama Hepi i Pink. Oni su postavili tri igračke majmuna u majicama na kojima je pisalo Pink, REM, Hepi. Igračke su bile u pozama tako da jedna rukama prekriva usta, druga oči i treća uši. Aktivisti su puštali i inserte vređanja i nasilja iz rijaliti programa.

„Nacionalne frekvencije su poput vazduha. Vazduh je kategorija javnog zdravlja, i kada se on zagadi imamo redove ispred onkoloških klinika. Na isti način kada se javni medijski prostor zagadi, dobijemo jedno kancerogeno društvo. I ako u tom nekom društvu kao pojedinci, u zavisnosti od toga da li su  bliski ili nisu bliski vlasti, ako njihovi interesi krenu da se množe kao ćelije raka, dobijemo kancer društvenog organizma, odnosno države. Jedina terapija koju mi imamo za to je zakon“, rekao je aktivista Luka Tripković.

On je ocenio da društveni i medijski prostor „više liči na prikaze i Sodome i Somore, nego na nešto što je civilizacijski prihvatljivo“.

Povezane vesti

„Zato i ne čudi da imamo rekordni broj femicida, kada je nasilje nad ženama u porastu, a takođe i vršnjačko nasilje. Mi smo ovde uz 200.000 saboraca koji su potpisali našu peticiju došli da poručlimo da to više ne može, i da će ta terapija, ako treba biti nametnuta“, poručio je on.

Dodao je da „zakon mora da se poštuje“, kao i da “ ti ljudi (REM) moraju da se osveste da su oni samo službenici“.

„Sa ovom praksom mora da se prekine“, izričit je Tripković.

Direktor kampanja pokreta „Kreni-promeni“ Savo Manojlović najavio je predavanje zahteva za informacijom od javnog značaja REM-u.

„Tražimo da nam se dostave elaborati na osnovu kojih su televizije Hepi i Pink dobile prethodnu nacionalnu frekvenciju. Situacija je jasna, ukoliko je u tim elaboratima stajalo ono što se danas prikazuje na ovim televizijama, taj koji je odobrio ne treba da bude smenjen, već da završi u ludnici. A ukoliko se ti elaborati drastično razlikuju od onog što ove dve televizije prikazuju, to znači da one ne mogu da dobiju nacionalne frekvencije. One znače da privatne televizije ulaze u neku vrstu javno-privatnog partnerstva, odnosno da zadovoljavaju privatne interese, ali da moraju da ispune i javne kriterijume“, poručio je Manojlović.

Dodao je da televizije sa nacionalnom frekvencijom moraju da imaju kulturni, naučno-obrazovni, dokumentarni i dečji program, u protivnom moraju da izgube nacionalnu frekvenciju.

„Posebno problematičlna je TV Hepi, kokja je frekvenciju dobila kao dečja televizija. A udeo dečjeg program na njoj je 0 odsto“, istakao je Manojlović.

On je zatražio primenu zakona od strane Regulatornog tela za elektronske medije i ukidanje frekvencija pomenutim televizijama.