Održan sastanak na poziv Nove stranke, nova nesaglasja oko platformi

Vesti 26. jan 202116:57 > 18:5845 komentara
Tanjug/Tara Radovanović

Predstavnici opozicionih stranaka i pokreta nastavili su danas razgovore o zajedničkoj borbi za izborne uslove, na sastanku održanom u prostorijama centrale Nove stranke u Beogradu, saopšteno je iz te stranke. Sastanku su prisustvovali predstavnici Nove stranke, Socijaldemokratske stranke, Demokratske stranke Srbije, Pokreta "1 od 5 miliona", Inicijative "Ne davimo Beograd", Zelene stranke, Građanskog demokratskog foruma, Mađarskog pokreta, Nove Srbije, kao i Branislav Lečić i Marko Bastać.

Na sastanak, javlja reporterka N1, niko nije došao iz druge frakcije Demokratske stranke, Pokreta slobodnih građana, Stranke slobode i pravde, kao i Pokreta za preokret.

„Zaključak sastanka je da su ciljevi svih istaknutih platformi identični, a da je razlika jedino u načinu njihove realizacije, zbog čega su i predočeni novi, racionalniji načini borbe, na čijem unapređenju ćemo raditi do narednog susreta, zakazanog za utorak, 2. februar, takodje u prostorijama centrale Nove stranke“, saopšteno je posle sastanka.

povezane vesti

Kako se navodi, „predstavnici opozicionih stranaka i pokreta saglasni su da je jedini protivnik režim Aleksandra Vučića“, jer je doveo Srbiju do toga da se danas razgovara o osnovnim načelima demokratije, koja se u modernim evropskim državama odavno podrazumevaju.

„Stoga je akcenat, i pored svih razlika u politikama, na dogovoru da ćemo se protiv režimske mašinerije, primitivno građene proteklih devet godina, zajedno boriti, kako bismo Srbiju konačno vratili na put zemalja Evrope 21. veka“, navodi se u saopštenju.

Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana posle sastanka je izjavio da na predlog njihove platforme za pregovore sa vlašću, nisu dobili nikakvu reakciju od organizatora sastanka, i da sa onima sa kojima žele na tome da rade komuniciraju interno, a ne javno.

Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan na tu temu kaže:

„Ja mislim da je budućnost da se sve te kolone, po pitanju ovih pregovora, sliju u jednu kolonu i bilo bi jako dobro da imamo zajedničke zahteve i da oni budu jednostavni, da mogu lako da se prikažu građanima. Jer, ovo sve što radimo, radimo zbog povratka poverenja građana u izborni proces, a ne zbog nas političara. Tako da nadam se da ćemo naći nekakav zajednički jezik u doglednom periodu i taj poziv stoji otvoren, kao što takođe i ukoliko oni pozovu, ja sam vrlo otvoren, a mislim i sve ostale organizacije, da učestvujemo u tome“, kaže predsednik Nove stranke Aris Movsesijan.

Grbović, međutim, tvrdi da kada je reč o organizatorima današnjeg sastanka od njih ne da nisu dobili nijednu primedbu, nijednu sugestiju, nisu dobili čak ni potvrdu da su mejl primili.

„Jednostavno, nismo dobili nikakvu vrstu reakcije, samo je u javnosti usledilo jedno saopštenje koje vrlo teško objašnjivo da smo tim gestom mi prihvatili poziv na neki sastanak koji nije ni postojao. S druge strane određeni akteri sa te strane su tu platformu ismejali, tako da su, čini mi se, veoma jasno stavili nama do znanja šta misle generalno i o samom dokumentu i da nisu pokazali da žele dalje da radimo“, ističe Pavle Grbović iz PSG.

Jedan od pet miliona: Lideri opozicije da ostave po strani pojedinačne sujete

Pokret Jedan od pet miliona saopštio je posle učešća na današnjem sastanku opozicionih organizacija da podržava „svaki vid konstruktivnog dijaloga“ čiji je cilj kako se naveli, istinska borba za fer i slobodne izbore.

Iz pokreta su pozvali opozicione lidere da „sve pojedinačne sujete i razmirice ostave po strani“.

„Cilj ovih sastanaka ne treba da bude salonska politika i ‘rukovanje lidera’ već istinsko ujedinjenje opozicionih struktura zato što je to najbrži i najproduktivniji način borbe i pokazivanja rezultata na terenu i lokalu, gde je ta borba i presudna“, stoji u saopštenju Jedan od pet miliona.

Ne davimo Beograd i Zajedno za Srbiju: Nije toliko važno da opozicija ima jednu platformu

Inicijativa Ne davimo Beograd, i „Zajedno za Srbiju“ Nebojše Zelenovića saopštile su da „podržavaju i pozdravljaju usaglašavanje stavova opozicionih organizacija u susret pregovora sa vlastima“.

„Smatramo da je dobro da se razgovori vode u više različitih formata, sa različitim učesnicima, kako bi se došlo do najboljeg rešenja kako da se vlast natera da obezbedi poštene izbore“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Ne davimo Beograd i „Zajedno za Srbiju“ usmeriće napore ka tome da se platforme različitih stranaka koordinišu i približe što je više moguće, ali da „nije toliko važno da opozicija ima jednu platformu“.

„Podržaćemo sve one predloge za koje smatramo da mogu voditi unapredjenju izbornih uslova“, navodi se u saopštenju i dodaje da su nedavno i Ne davimo Beograd i Zajedno za Srbiju poslale komentare i na „Platformu za pregovore pod okriljem Evropskog parlamenta o uslovima za slobodne i poštene izbore“, koju je donela druga grupa organizacija, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana i Stranka slobode i pravde.

Komentari

Vaš komentar