Održan sastanak radne grupe za međustranački dijalog bez posredovanja stranaca

Vesti 15. jul 202119:02 komentara

Još jedan sastanak radne grupe za međustranački dijalog bez posredovanja stranaca održan je danas u Skupštini Srbije. Sastanku su prisustvovali predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, predstavnici Srpske napredne stranke, Dveri, Pokreta Dosta je bilo, Demokratske stranke Srbije i pokreta Zavetnici i Srpske radikalne stranke.

Na dnevni red ovih sastanaka došlo je izveštavanje televizija Pink i Hepi o političkim strankama i njihovim aktivnostima. Televizija Pink nikoga nije poslala, dok je televiziju Hepi predstavljao njen urednik Milomir Marić. Kad je reč o štampanim medijima svoje predstavnike imali su Večernje novosti i Politika.

N1

Učesnici dijaloga ni ovaj put nisu želeli da ga komentarišu, osim lidera Dveri Boška Obradovića koji je rekao da su predstavnici medija sa kojima su razgovarali obećali da će dostaviti svoje planove odnosno da će prikazati kako će njihov program izgledati od 1. septembra i kako će omogućiti veće prisustvo predstavnika opozicije.

„I to je možda i najvažniji rezultat rada ove radne grupe do sada. Očekujem da ćemo od svih predstavnika medija sa kojima smo imali dosad razgovore dobiti takve papire, ali i konkretnu realizaciju svega toga počevši od njihove jesenje šeme“, rekao je Obradović.

Svoje planove o izveštavanju RTS i RTV već su dostavili, a predstavnici opozicije kažu da su im poslali svoje primedbe i da sada čekaju odgovor.

N1

Kada je reč o opštoj oceni ovih sastanaka, Boško Obradović kaže da je zadovoljan što je do  ovog dijaloga uopšte došlo, a najžešću debatu očekuje kada na red dođu teme poput funkcionerske kampanje i pritisaka na birače i postavlja pitanje šta je to što će biti kontrolni mehanizam uz pomoć kog će opozicija moći da prati primenu dogovorenog.

„Mi, kao predstavnici opozicije, moramo imati svoje predstavnike u određenom nadzornom organu koji će kontrolisati primenu sporazuma između vlasti i opozicije o poboljšanju izbornih uslova. Ako toga nema, onda čitav taj dogovor neće imati upotrebnu vrednost jer će ga primenjivati vlast, a njoj se u tom smislu ne može verovati da će primeniti kako treba ono što se ovde dogovori“, ocenio je lider Dveri.

Boško Obradović
N1

Obradović očekuje da će vlast u narednih nekoliko dana izneti svoj stav o zahtevima opozicije, a da će u poslednjoj nedelji jula imati završnu sednicu ove radne grupe. Na njoj bi, kako kaže, trebali da budu prisutni i predstavnici Srpske napredne stranke.