Javna rasprava o rušenju Savskog mosta: Zločin protiv Beograda, preti nam kolaps

Vesti 04. dec 202219:2668 komentara

Pod sloganom "Beograđani odlučuju" održana je javna rasprava na temu rušenja starog Savskog mosta, koju su inicirale opozicione stranke ,ali pozvani su bili i predstavnici vlasti. Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, kao i ostali gradski čelnici nisu se odazvali pozivu. Pozivu se nije odazvao ni ministar građevinarstva Goran Vesić.

Beogradu su potrebni novi mostovi a ne rušenje postojećih i funkcionalnih, saglasna je opozicija. Problemu u kojem se našao Stari savski most pristupaće se sveobuhvatno, kako bi građani Beograda razumeli i njegov kulturno istorijski značaj, ali i onaj koji i dalje ima u saobraćaju.

„Oni kažu: ‘To je naci most’, kažu: ‘To je most princa Eugena’, ja ću vas podsetiti da se Beograd tada zvao grad princa Eugena pa Beograd nećemo da srušimo. Da nije bilo herojskih dela Miladina Zarića, partizanske oslobodilačke vojske, Narodne oslobodilačke vojske sovjetske armije i Ukrajinaca, drugačija bi bila slika oslobođenja Beograda, Zemuna i Srema“, kaže poslanik Pokreta slobodnih građana Vladimir Pajić.

Predstavnici dela beogradske opozicije upozoravaju i da je borba za Stari savski most borba protiv svega, kako tvrde, sa čim Beograđane suočava aktuelna gradska vlast.

„Kroz problem Starog savskog mosta sagledavamo jednu kriminogenu prirodu ove vlasti, i zato je ova borba daleko više od borbe za jedan most. Iako je ovaj most sam po sebi svakako značajan, verujem da je jasno da je ovde reč sa suočavanjem sa jednim sistemskim bezakonjem, sa vlašću koja je sukobljena sa sopstvenim građanima, i naše građanske obaveze nalažu da se tome odupremo“, poručio je odbornik koalicije „Zajedno“ Dejan Atanacković.

Najveći problem koji će građani imati, ako i kada vlast sruši Savski most, je saobraćaj za koji za sada ne postoji rešenje – dok se ne završi novi most.

„Bilo kakav akt koji bi njega narušio je, upotrebiću tešku reč, zločin protiv Beograda… Jer ako se on sruši, kako će saobraćaj funkcionisati naredne dve, tri godine na njegovom mestu dok se nov most ne izgradi“, zapitao je arhitekta Đorđe Bobić.

Podsećamo da je za rušenje starog i izradnju novog mosta vlast podigla kredit od francuske banke u iznosu od 80 miliona evra koji su grantovali Kinezi. Uz sve to, iz državne kase moraće da se izdvoji još novca.

Komentari

Vaš komentar