Održana komemoracija Jagošu Puriću, nekadašnjem rektoru Univerziteta u Beogradu

Vesti 16. dec 202214:31 2 komentara
FoNet/Ana Paunković

U Rektoratu Univerziteta u Beogradu održana je komemoracija povodom smrti rektora Univerziteta u Beogradu u periodu od 1998. do 2000. godine, Jagoša Purića.

Spomen preminulom rektoru održali su članovi njegove porodice, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, sadašnji rektor Vladan Đokić, prorektorka Univerziteta za nauku i međunarrodnu saradnju u vreme Jagoša Purića Maja Levi-Jakšić, dekan Fizičkog fakulteta Ivan Belča, šef katedre za opštu fiziku Milorad Kuraica i direktor Istorijskog instituta u Beogradu Aleksandar Rastović.

Jagoš Purić je rođen 16. novembra 1942. godine u Kovrenu kod Bijelog Polja. Osnovnu školu završio je u rodnom mestu, a gimnaziju u Bijelom Polju, a na grupi za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) u Beogradu diplomirao je 1965. godine, magistrirao je 1969, a doktorirao 1972. godine.

Bio je član međunarodnog naučnog komiteta International Conference on Phenomena in Ionized Gases od 1985. do 1991, a predsednik tog komiteta od 1989. do 1991. godine. Predsednik naučnog komiteta International Symposium on the Physics of Ionized Gases bio je od 1994. do 1996. godine, a Naučnog i organizacionog komiteta Druge jugoslovenske konferencije o oblicima spektralnih linija od 1995. do 1997.

Autor je više udžbenika i zbirki zadataka, objavio je preko 180 naučnih i stručnih radova iz oblasti eksperimentalne i teorijske fizike. Na Univerzitetu u Beogradu predavao je više predmeta – opštu fiziku, fizičku mehaniku, fiziku atoma, elektromagnetizam i primenjenu spektroskopiju.

Bio je šef katedre za fiziku atoma i molekula, upravnik Instituta za fiziku PMF, upravnik i dekan odseka za fizičke i meteorološke nauke, prodekan i dekan PMF, član stručnog saveta PMF, direktor Centra za nauku i tehnološki razvoj i rektor beogradskog Univerziteta.

Jagoš Purić je preminuo u Beogradu, 11. decembra 2022. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare